• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mondo.rs/informer.rs

18.07.2021

18:07

4 TRIKA ZA UBEDLJIVO NAJBOLJU KAFU! Tajne koje prave ogromnu razliku, svi će tražiti 'recept'!

Shutterstock

Recepti

4 TRIKA ZA UBEDLJIVO NAJBOLJU KAFU! Tajne koje prave ogromnu razliku, svi će tražiti 'recept'!

Podeli vest

Probajte nekoliko trikova za koje malo ko zna a koji neverovatno poboljšavaju ukus crnog napitka. Evo kako da skuvate najbolju kafu.

Kakav ukus će kafa imati ne zavisi samo od zrna i kvaliteta ove namirnice, važnu ulogu igra i odabir džezve. Istraživanja su pokazala da je određenim metalima od kojih se ove posude prave potrebno više vremena da se zagreju, što je veoma važno kada pripremate omiljeni crni napitak.

Foto: Shutterstock

Svaki ljubitelj kafe ima svoj individualni recept, a postoje neke cake za koje verovatno ne znate, a koje joj mogu popraviti ukus.

Važne nijanse

Najbolje je da koristite samo sveže pečena i sveže mlevena zrna. Da bi napitak uvek bio ukusan, kafu čuvajte nakon pečenja ne duže od mesec dana i posle mlevenja oko nedelju dana. Što su zrna kafe sitnija, to će se biti bolji njen ukus i aroma. Super trik koji doprinosi da ukus bude puniji jeste da kafu bukvalno zapečete u džezvi 30-ak sekundi pre nego što je prelijete vrelom vodom (za ovu caku će vam biti potrebne 2 džezve, jedna u kojoj ćete prokuvati vodu i druga u kojoj ćete zapeći kafu). Pazite da ne preterate sa pečenjem jer će u protivnom kafa postati gorka i neukusna.

Korisni trikovi

* Kafu kuvajte na laganoj vatri. Dugo i postepeno zagrevanje omogućiće da se zrna maksimalno otvore, dajući piću sva korisna svojstva.

Foto: Pixabay

* Ne dozvolite da proključa na ringli. Čim se približi tački ključanja, odložite džezvu i pustite da se kafa skuva u već zagrejanoj vodi. 

* Pravi ljubitelji kafe praktikuju da je tri puta vraćaju na ringlu. U ključalu vodu sipaju mlevenu kafu, vrate na riglu na par sekundi, pa sklone i promešaju. Ovaj postupak se ponavlja još dva puta.

* Nakon pripreme napitka, dodajte u džezvu kašičicu hladne vode, talog kafe će se tako brže slegnuti na dno, a napitak će imati savršen ukus.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija