• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L.

23.08.2021

19:14

KUPINE su moćne POPUT ASPIRINA! Jačaju IMUNITET, obaraju HOLESTEROL, štite SRCE! /Recepti/

Shutterstock

Recepti

KUPINE su moćne POPUT ASPIRINA! Jačaju IMUNITET, obaraju HOLESTEROL, štite SRCE! /Recepti/

Podeli vest

Kupina jača imunitet, snižava holesterol, štiti srce i odlična je prevencija kod pojedinih oblika karcinoma. Za poboljšanje krvne slike preporučuje se da nazdravite uz vino od ovih prelepih, crnih bobica

Neverovatne crne bobice za kojima smo najčešće posezali kao deca boraveći kod bake na selu, osim osvežavajućeg efekta, imaju i veliku dobrobit za naše zdravlje. Kupina jača imunitet, snižava holesterol, štiti srce i odlična je prevencija kod pojedinih oblika karcinoma. Za poboljšanje krvne slike preporučuje se da nazdravite uz vino od ovih prelepih, crnih bobica.

Prirodni čistač

Ovo moćno voće siromašno je kalorijama, ali zato obiluje vitaminom C, a sadrži i bioflavonoide, gvožđe, kalcijum, natrijum, etarsko ulje, tanine, pektin, šećere, vitamine B grupe, biljna vlakna, kao i jabučnu i vinsku kiselinu.

Foto: Shutterstock

Lekovita svojstva kupine

- jača imunitet
- poboljšava pamćenje i koncentraciju
- pomaže kod tegoba disajnih puteva
- sprečava i pomaže kod bolesti srca i krvnih sudova
- podstiče probavu
- podmlađuje kožu
- pomaže kod anemije
- prirodni je lek za giht i osteoporozu
- idealan je za trudnice i dojilje

Kada je o lekovitosti reč, moćan su antioksidans, smanjuju stvaranje lošeg (LDL) holesterola, jačaju imunitet, krepe organizam, pomažu očuvanju kolagena i blago pročišćavaju creva. Pošto sadrži betaine, sok od svežih kupina podstiče pravilan rad ćelija jetre i štiti je, dok istovremeno povoljno deluje na žučnu kesu i čisti žučne puteve.

Antocijanin, koji i borovnicama daje tamnu boju, snažan je antioksidant koji sprečava upalne procese i blagotvorno deluje na zdravlje, posebno kardiovaskularnog sistema, dok salicilna kiselina (aktivni sastojak aspirina), koja se inače koristi za ublažavanje bolova, snižava temperaturu i deluje protivupalno.

Vino i čaj

Kupinovo vino, koje ima veliku hranljivu vrednost, odavno je cenjen i dokazan lek u borbi protiv malokrvnosti. Osim gvožđa, ono obiluje vitaminima C i B, folnom kiselinom i pektinom, pa poboljšava cirkulaciju, ubrzava rad creva, reguliše krvni pritisak, jača imunitet i otpornost organizma, pojačava apetit i pospešuje metabolizam.

Foto: Shutterstock

Kupinovo vino priprema se na sledeći način: 10 kg svežih zrelih kupina izgnječite i dobro pomešajte sa najviše 2 kg šećera (mere po potrebi smanjite proporcionalno). Ovu mešavinu nalijte u staklene flaše i ostavite da stoje na suncu dva meseca. Zatvarače na flašama pritom ne treba jako pritegnuti. Nakon toga procedite, pa dobijeno kupinovo vino isto tako čuvajte u staklenim flašama na hladnom i tamnom mestu. U lekovite svrhe sasvim je dovoljna dnevna doza od 0,5 do 1 dl ovog napitka, ali u dužem vremenskom period, recimo 2-3 meseca.

U narodnoj medicini čajevi i preparati od lista kupine upotrebljavaju se kod akutnih proliva i u slučaju upale krajnika, za grgorenje i ispiranje. Aktivni sastojci deluju na skupljanje tkiva i smirenje upale crevne sluzokože, a usled stimulisanja lučenja insulina blago deluje i na sniženje nivoa šećera u krvi.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Kremasti sladoled

Sastojci: 2,5 dl slatke pavlake, 2 dl kisele pavlake, 50 g šećera u prahu, šolja pasiranih kupina (ili drugog voća po želji).
Priprema:
Umutiti slatku pavlaku kao šlag, dodati šećer, kiselu pavlaku i na kraju pasirano voće. Sve lepo promešati i zamrznuti. Povremeno promešati da se ne bi napravili kristalići leda. Ako volite kremastiji sladoled, poslužite ga dok se još nije sasvim stegao. Na isti način se može pripremiti i sladoled od drugog voća, a posebno će interesantno izgledati poslužen na štapiću. Pripremljenu smesu treba sipati u male plastične kalupe za sladoled i zamrznuti. Pre služenja, kalup sasvim nakratko zaronite u vruću vodu da bi se lakše izvadio sladoled. Dok je još zamrznut, prelijte sa par kašika rastopljene čokolade, okrećući štapić u jednoj ruci. Pospite odmah seckanim lešnicima i sačekajte par trenutaka dok se glazura stegne.

Foto: Shutterstock

Voće u čaši

Sastojci: 500 g kupina, 2 kivija ili pomorandža, 2 kruške, pola ananasa, desetak listova nane.
Priprema:
Kivi i ananas oljuštite i krupno isecite, kruške isecite na kriške. Sve voće i nanu propustite kroz sokovnik ili blender (u tom slučaju dodajte malo vode). Sipajte u čaše, dodajte malo leda i ukrasite sa kriškom ananasa, pokojom kupinom i listićem mente.

Foto: Shutterstock

Brzi kolač bez pečenja

Sastojci: 100 g tamne čokolade, 50 g putera, 100 g keksa, 400 g bobičastog voća po izboru - kupina, borovnica, ribizli, malina, kesica vanilin-šećera, 5 listića želatina, 250 g pavlake za šlag, 250 g kisele pavlake, 75 g šećera, sok i kora od pola limuna.
Priprema:
Čokoladu rastopite s puterom. Keks, ako nije mleven, stavite u kesicu i razmrvite oklagijom, pa pomešajte s čokoladom. Okrugli kalup obložite papirom za pečenje, stavite smesu, poravnajte i stavite u frižider. Pola voća (ili manje) ostavite za ukrašavanje, ostalo izmiksajte, propasirajte i pomešajte s vanilin-šećerom. Umutite šlag od pavlake, dodajte kiselu pavlaku, šećer, sok i koru od limuna, kao i pire od voća. Rastopite želatin, pa dodajte u fil. Gotovim filom premažite koru od keksa, poravnajte i stavite na četiri sata u frižider. Pre posluživanja ukrasite preostalim voćkicama.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija