STARINSKI RECEPT ZA AJVAR! Prste da poližete!

Printscreen You Tube

14:47 Recepti 0

stvarukusa.rs/informer.rs | 08. 09. 2021.

STARINSKI RECEPT ZA AJVAR! Prste da poližete!

Ajvar je specijalitet balkanske kuhinje, napravljen od crvene paprike. Poreklom je iz Srbije, pa se naziva i "srpska salata"


Zimnica je mnogima nezamisliva bez ajvara koji se priprema u brojnim varijantama, od one minimalističke koja uključuje samo paprike, beli luk, ulje i so, do “bogatijih” ajvara s dodatkom patlidžana, ljutim papričicama, paradajzom, začinskim biljem.

Ovaj tradicionalni recept morate da probate.

Potrebno je:

10 kg crvene paprike kvalitetne (kurtovka)

2 kg ljutih crvenih papričica, po ukusu

1l ulja

1-2 kašike esencije ili sirće,

beli luk,

so

Shutterstock

Ajvar

Priprema:

Papriku lepo oprati, osušiti krpom i peći sa svih strana. Pečenu vruću papriku stavljati u najlon kese i vezati da se paprika malo potpari kako bi se lakše ljuštila.

Papriku ošuštiti pažljivo, odstraniti i peteljke i semenke.

Oljuštene stavljati u rešetkastu posudu, koja je na nekoj kofi, kako bi se paprika lepo ocedila od vode i ostaviti preko noći.

Sutradan papriku samleti na mašini za meso (neko papriku i cepka).

Staviti u veliku šerpu sa 1/2 l ulja. Stalno mešati da ne zagori, jer je velika količina.

Na pola kuvanja, upržiti drugu polovinu ulja, ulje da bude vrelo, dodati ajvaru i nastaviti sa mešanjem dok se ajvar ne skuva, ne ispari sva preostala voda i ne postigne željenu gustinu.

Kada varjačom prođete kroz ajvar na dno šerpe treba da ostane trag. Pre nego što šerpu skinete sa vatre dodati 1-2 kašike esencije i promešati.

Promešati i vruć ajvar stavljati u vruće tegle zagrejane u rerni.

Tegle puniti kašikom, povremeno izlupati kašikom ajvar u tegli, dok ih punite, kako ne bi ostali mehurići.

Tegle zatvoriti vrućim poklopcima i odložiti na mračno mesto.

Pravi domaći, južnjački ajvar, je bez ikakvih dodataka, paradajza, plavog patlidžana, samo od kvalitetne paprike.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.