LAVA KOLAČ sa čokoladom i VISKIJEM! Vulkan tečnog ZADOVOLJSTVA! /Recept/
Lava kolač je mnogima omiljena čokoladna poslastica, a s obzirom na to da se brzo i lako priprema, idealan je za posluženje gostiju...
25.10.2021
14:05
Recepti
Sveža ili suva, duga ili kratka, ravna ili raznih oblika, u jednoj ili više boja, punjena... testenina ili, kako je Italijani nazivaju, pasta ima više od 100 različitih vrsta. Zbog neutralnog ukusa odlično se slaže s raznim sosevima, naći ćete je u supama, čorbama, raznim salatama, kao slojeve lazanja sa mesnim ili povrćnim nadevima, pa čak i u desertima. Špageti, rigatoni, farfale, pene, tortelini, ravioli, fusili, kapelini, makaroni, taljatele... Ono što spaja svaki oblik jeste najpopularniji od svih soseva, onaj na bazi paradajza.
Prve dugačke rezance koji se kuvaju u vodi doneli su na Siciliju arapski osvajači u 7. veku, ali današnju planetarnu popularnost špagete, lazanje i ostala testenina duguju pre svega italijanskoj emigraciji u Americi. Italijani, koji su masovno došli u Ameriku oko 1900. godine, doneli su sa sobom i popularne recepte za današnje špagete, te im od trenutka kada su postale deo američke, a time i pop-kulture, više niko nije mogao stati na put.
Sušena pasta se pravi isključivo od krupnog brašna pšenice durum, vode i soli, dok se u domaću dodaju jaja (bez vode). Ako se sami odvažite da umesite pastu, za četiri do šest osoba dovoljne su dve šolje brašna, a na pola šolje brašna ide jedno jaje. Mašinica za pastu je u tom slučaju dobra investicija.
Kada je reč o kuvanju, u vodu se stavlja dosta soli (Italijani kažu da treba da bude slana kao more) i ništa više. Ne dodaje se ulje, a ni ispiranje hladnom vodom ne dolazi u obzir, osim ukoliko ne kuvate testeninu za salatu koja će se jesti hladna. Pasta nikako ne sme da bude prekuvana, već "al dente", kako bi Italijani rekli. To znači da je skuvana, ali još uvek žilava pod zubima. Sveža se kuva znatno kraće nego sušena - čim ispliva na površinu, vreme je za hitno ceđenje.
Salata sa makaronama
Sastojci: pakovanje zamrznutog povrća (grašak, šargarepa, kukuruz), 200 g makarona, 5 kiselih krastavčića, manja čaša kisele pavlake, 2 kašike majoneza, so, biber.
Priprema: Makarone skuvajte u posoljenoj vodi. Povrće takođe skuvajte, potrebno je samo 10 minuta, i ocedite. U dubljoj činiji pomešajte makarone sa povrćem, pavlakom, majonezom i seckanim kiselim krastavčićima. Posolite, dodajte biber i sve lepo izmešajte. Ostavite da se ohladi, a zatim poslužite. Napomena: U salatu možete da dodate i sveže povrće poput čeri paradajza ili babura raznih boja.
Pasta amatričana (sa pančetom)
Sastojci: paket (500 g) kvalitetne paste po izboru, 2 kašike maslinovog ulja, 125 g pančete, crni luk, 3 čena belog luka, velika konzerva kuvanog paradajza (800 g), pola kašičice bibera, 50 g pekorina ili parmezana plus 20 g za serviranje, tucana ljuta paprika, soli po izboru.
Priprema: Zagrejte maslinovo ulje u šerpi, dodajte mu sitno seckanu slaninu i pržite je dok ne postane hrskava. Dodajte crni luk, a kad se proprži, i beli. Posle minut dodajte pelat, pobiberite, smanjite vatru i kuvajte 15-20 minuta dok se sos ne zgusne. U međuvremenu skuvajte pastu, odvojte manju šolju vode i dodajte u sos. Kad je testenina gotova, procedite je i stavite u sos. Sve dobro promešajte zajedno sa sirom i kuvajte još minut-dva. Sipajte u tanjire i pospite preostalim sirom i tucanom paprikom. Poslužite uz vino.
Ravioli sa spanaćem
Sastojci: 450 g raviola sa sirom ili mesom, 250 g spanaća, 150 g parmezana, so, biber, 10 g putera, 2 kašike semenki komorača.
Priprema: Skuvajte raviole prema uputstvu na pakovanju. Sačuvati 240 ml vode u kojoj su se kuvali ravioli. U tiganju rastopiti maslac, dodati sitno naseckan spanać i kašiku semenki komorača, pa dinstati nekoliko minuta. Dodati raviole i sačuvanu vodu, pa dinstati još nekoliko minuta. Narendati polovinu parmezana i dodati u tiganj. Posoliti i pobiberiti. Dobro sjediniti. Služiti toplo, posuto ostatkom narendanog parmezana i semenkama komorača.
Lazanje bez bešamela (s juga Italije)
Sastojci: 12 listova testenine za lazanje, kašika maslinovog ulja, crni luk, 3 čena belog luka, kašika sušenog origana, kašika istucanog semena komorača (opciono), 500 g mlevenog junećeg mesa, 1.400 g pirea od paradajza, so, biber, šolja vode ili supe, pola šolje crnog vina, šaka svežeg peršuna, par listova bosiljka, šolja izrendanog parmezana, 400 g sveže mocarele, 400 g rikota sira.
Priprema: Najpre napravite sos bolonjeze. U većoj šerpi zagrejte maslinovo ulje, dodajte naseckan luk, posle par minuta dodajte origano, komorač i beli luk, a potom mleveno meso. Kada se meso ispržilo, dodajte pire od paradajza, supu, vino, so i biber. Kada sos proključa, smanjite vatru i kuvajte sat, sat i po, a pri kraju dodajte peršun i bosiljak. Sos ne treba da bude redak, a ni pregust. U međuvremenu skuvajte testeninu al dente, ocedite i pospite uljem da se ne zalepi. Zagrejte rernu na 190 stepeni i pripremite posudu. U njoj ravnomerno ređajte sos bolonjeze, testeninu, rikotu, parmezan i mocarelu i tako tri puta. Pecite lazanje 40 minuta, pospite svežim bosiljkom i poslužite.
Fusili s brokolijem i kobasicama
Sastojci: 250 g testenine, jedna kobasica, 2-3 čena belog luka , manji brokoli, polovina manjeg pakovanja slatke pavlake, maslinovo ulje, malo struganog parmezana.
Priprema: Fusile skuvati al dente. Kobasicu iseckati na kockice, brokoli iskidati na cvetiće, pa ih zajedno propržiti na ulju sa seckanim belim lukom. Dodati slatku pavlaku i kratko prokuvati. Pomešati sos sa fusilima, izručiti u vatrostalnu posudu, posuti parmezanom i zapeći u rerni na 200 stepeni desetak minuta.
Sicilijanski klasik s patlidžanom
Sastojci: 2 patlidžana, 3 čena belog luka, sveži bosiljak (vezica), kašičica suvog origana, kašičica čili ljuspica, maslinovo ulje, kašika bebi-kapara, kašika vinskog sirćeta, 400 g konzerve paradajza šljivara, 320 g špageta od integralnog brašna, 50 g sira pekorino.
Priprema: Patlidžan iseckajte na grube komade od 2 cm. Stavite u cediljku, pospite solju da izvuče vlagu i ostavite oko 20 minuta. Patlidžan isperite i osušite kuhinjskim papirom i pomešajte sa origanom, čili pahuljicama, malo maslinovog ulja, posolite i pobiberite. Pržite u tiganju u jednom sloju 5-8 minuta. Dodajte beli luk, kapare i stabljike bosiljka, pa kuvajte još 2 minuta ili do zlatne boje. Dodajte sirće i paradajz, smanjite vatru i krčkajte 15-20 minuta. Skuvajte špagete, ocedite ih, ostavite skoro šolju vode u kojoj su se kuvale i dodajte je u sos. Narendajte polovinu sira u sos, dodajte listove bosiljka i začinite po ukusu. Dodajte špagete i servirajte sa preostalim sirom i listićima bosiljka.
Taljatele s pečurkama
Sastojci: 400 g bukovače (ili kombinacija 200 g pečuraka i 200 g pilećeg filea), paradajz, 20 g putera, 50 ml belog vina, 150 ml neutralne pavlake, 100 g parmezana, 2 čena belog luka, veza peršuna, pakovanje zelenih ili običnih taljatela.
Priprema: Očistite bukovače i isecite na tanje trake. U dubljem tiganju, na puteru dinstajte iseckane pečurke dok ne ispari voda. Dodajte paradajz iseckan na kockice, beli luk i peršun, zatim vino i ostavite da se krčka na tihoj vatri dok alkohol ne ispari. Za to vreme, u drugoj šerpi skuvajte taljatele. U tiganj dodajte neutralnu pavlaku, so i biber i još malo promešajte. Kad je testenina gotova, dobro je ocedite, dodajte sos i promešajte da se sve lepo sjedini. Narendajte parmezan ili služite sa kockicama sira.
Članica Predsedništva Srpske napredne stranke, Sandra Božić, istakla je da će se o izborima u Beogradu jedino i isključivo pitati stanovnici glavnog grada Srbije, Beograda.
18.03.2024
16:25
Konstitutivna sednica Skupštine Srbije na kojoj treba da se izabere predsednik parlamenta počela je danas u 11 sati, a za tu funkciju je predložena potpredsednica Srpske napredne stranke Ana Brnabić.
18.03.2024
14:52
U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.
18.03.2024
13:09
Premijerka Ana Brnabić oglasila se na društvenoj mreži "Iks" i istakla je da su đilasovci licemerni, na čelu sa Biljanom Đorđević iz Zeleno - levog fronta, i da ih baš briga za ODIHR izveštaj i izborne uslove.
18.03.2024
10:29
Građanske inicijative – organizacija koja se finansira iz inostranstva, a koja stoji iza niza političkih subjekata u Srbiji poput ProGlasa, Studenata protiv nasilja, Borbe, gde je Savo Manojlović deo njihovog „Resurs centra“, započela je kampanju Ferka.
18.03.2024
08:05
Veruje se da je prva osoba koja je postila pred Uskrs bio sam Isus Hrist, jer se on pre smrti uzdržavao od hrane i pića. Potom su njegovi sledbenici pred praznik kojim se slavi njegovo vaskrsenje počeli da poste.
18.03.2024
22:13
Na današnjеm otvaranju Novosadskog sajma knjiga gradonačеlnik Novog Sada - Milan Đurić istakao jе značaj ovе manifеstacijе.
18.03.2024
21:48
Ministar unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović zajedno sa muftijom beogradskim Mustafom Jusufspahićem priredio je iftar.
18.03.2024
21:13
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom.
18.03.2024
21:01
Sveže kozje mleko, domaći sir, surutka - ovi svojevrsni delikatesi poslednjih nekoliko godina sve su traženiji proizvodi na tržištu. I sve poželjniji na trpezama onih koji vode računa o zdravoj, pre svega domaćoj hrani.
18.03.2024
20:33
Večeras od 22.30 na Informer TV gledajte ekskluzivni intervju sa Vladimirom Solovjevim.
18.03.2024
22:15
Tema Info večeri bili su izbori u Rusiji i velika pobeda Putina, ali i reakcije Zapada na to, a o tome su pričali prof dr Bojan Dimitrijević, prof. dr Velibor Stević, pukovnik u penziji i Marko Petrović iz Ruske stranke.
18.03.2024
21:48
U Glavnom dnevniku Informera, pored aktuelnih dešavanja u svetu i našoj zemlji, govorili smo sa gostom članom Predstavništva SNS-a Nebojšom Bakarecom o divljanju đilasove opozicije u Skupštini Srbije.
18.03.2024
20:54
U novom izdanju emisije "Rat uživo" govorili smo o izborima u Rusiji, ali i o aktuelnim geopolitičkim dešavanjima i ratnim žarištima u celom svetu.
18.03.2024
19:58
"Mirno čekam presudu, savest mi je čista. Istina je na mojoj strani. Od prvog dana govorim da nisam ubio suprugu. Svestan sam da je nekada put do istine težak i trnovit, ali nemam sumnju da će ona i na kraju pobediti. Takođe se nadam da će se naći i najstrože kazniti ubica moje žene i majke mog deteta".
18.03.2024
19:10
U centru Loznice, između Gimnazijske ulice i gradskog šetališta gore improvizovane garaže!
18.03.2024
20:41
Državljanin Indije K. D. (41) saslušan je danas u Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu zbog sumnje da je izvršio krivično delo polno uznemiravanje!
18.03.2024
21:26
U jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi, kod učenika je pronađen spisak za odstrel!
18.03.2024
20:22
Baranin Mile Radulović pravdao se šefovima kavačkog klana da ne zna gde su "škaljarci" koje je ta ekipa tražila, ali da može okončati rat između te dve organizovane kriminalne grupe, ako ga ostave u životu.
18.03.2024
20:00
Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.
18.03.2024
22:31
Frančesko Aćerbi vređao Žuana Žezusa na rasnoj osnovi.
18.03.2024
21:07
Generalni menadžer Fiorentine Džo Barone (52) nalazi se na aparatima za održavanje života posle srčanog udara koji je doživeo u nedelju, saopštio je italijanski fudbalski klub.
18.03.2024
20:08
Srpski teniseri Dušan Lajović, Miomir Kecmanović i Laslo Đere dobili su, nakon žreba koji je održan danas, rivale na startu masters turnira u Majamiju.
18.03.2024
23:51
Masimilijano Alegri (56) će napustiti klupu Juventusa na kraju sezone, prenose ugledni italijasnki mediji.
18.03.2024
23:32
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 755.
18.03.2024
23:08
Bez obzira na svu žestinu vrućih sukoba koji su već počeli u različitim delovima sveta, najveći vojni sukob tek predstoji, poručuje poznati ruski ekonomista Mihail Hazin, na svom telegram kanalu.
18.03.2024
22:41
Tokom specijalne vojne operacije, ruska vojska je napala mesto sastanka komandnog štaba Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i Oružanih snaga Ukrajine (AFU). Ovo je u ponedeljak saopštilo rusko Ministarstvo odbrane.
18.03.2024
22:40
Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.
18.03.2024
22:24
Ruske snage izvele su udar na američki borbeni čamac „Ostrvo“ sa dronom-kamikazom „Lancet“ kod Nikolajeva.
18.03.2024
21:40
Kejt se poslednji put pojavila u javnosti u decembru, a od tada su počele samo da se nižu teorije o kraljevskoj porodici i njenoj sudbini.
18.03.2024
16:48
Nebojša Glogovac je želeo da učestvuje u snimanju filma o maloj Tijani Jurić koja je na tragičan način izgubila život, ali nažalost, smrt ga je sprečila u tome.
18.03.2024
12:59
S obzirom na to da se Kejt Midlton u javnosti nije pojavila već mesecima počele su da kruže razne teorije zavere zbog njenog nestanika, a mnogi misle da je razlog njenog "nestanka" to što se razvela od princa Vilijama.
18.03.2024
11:06
Grčki fitnes influenser Đorđi Cane Janelidz umro je nakon pada koji se dogodio dok je u Italiji snimao sadržaj za društvene mreže.
18.03.2024
10:11
Reperka je u svom stilu govorila na brojne estradne teme, a istakla je da je posebno ponosna da tekstove koje je pisala za Jelenu Karleušu.
18.03.2024
23:46
Muzičar je sa setom u glasu i velikim bolom govorio o pokojnom nasledniku.
18.03.2024
23:08
Pevačica je otvoreno progovorila na brojne teme, a kao što je to i inače slučaj, ni ovu priliku nije propustila da šokira sedmu silu.
18.03.2024
22:46
Pevač je progovorio o minulom festivalu i njegovim favoritima, ali i sukobu sa Jelenom Karleušom.
18.03.2024
22:16
On se osvrnuo na odnos sa suprugom, njen novi album, ali i potencijalnu saradnju sa Vesnom Zmijanac.
18.03.2024
21:50
Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....
18.03.2024
16:59
Jovanka Miljković iz Smedereva jedna je od retkih žena u Srbiji koja svoj posao, kažu mušterije, radi muški!
18.03.2024
08:30
U čudesnoj šumi, daleko od onoga što čovek danas naziva civilizacijom, "skriven” je manastir Bezdin, u krajnje zapadnom delu Rumunije, u Pomorišju. Ovde se nalazi i ćivot sa moštima Svetog Kirila Cvetkovića...
18.03.2024
07:30
Njegoš Stojadinović, u dolini Lima poznatiji pod nadimkom Kralj paprike, jedan je od većih poljoprivrednih proizvođača u ovom kraju, ali ono što mu najviše nedostaje na putu do uspeha jeste životna saputnica.
17.03.2024
11:00
Mali kudravi crno beli mešanac Čarli imao je ogromnu sreću da ga spasi žena koja mnogo voli životinje i da sasvim slučajno pronađe njegove prave vlasnike, i to posle godinu i po dana!
17.03.2024
13:05
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.