• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

29.10.2021

21:38

PASTA ZA SVAKI DAN! 7 recepata za BOŽANSTVENU testeninu - od RAVIOLA do LAZANJA!

Shutterstock

Recepti

PASTA ZA SVAKI DAN! 7 recepata za BOŽANSTVENU testeninu - od RAVIOLA do LAZANJA!

Podeli vest

Zbog neutralnog ukusa, odlično se slaže s raznim sosevima, naći ćete je u supama, čorbama, raznim salatama, kao slojeve lazanja sa mesnim ili povrćnim nadevima, pa čak i u desertima. Špageti, rigatoni, farfale, pene, tortelini, ravioli, fusili, kapelini, makaroni, taljatele... Ono što spaja svaki oblik jeste najpopularniji od svih umaka, onaj na bazi paradajza

Sveža ili suva, duga ili kratka, ravna ili raznih oblika, u jednoj ili više boja, punjena... testenina ili, kako je Italijani nazivaju, pasta ima više od 100 različitih vrsta. Zbog neutralnog ukusa odlično se slaže s raznim sosevima, naći ćete je u supama, čorbama, raznim salatama, kao slojeve lazanja sa mesnim ili povrćnim nadevima, pa čak i u desertima. Špageti, rigatoni, farfale, pene, tortelini, ravioli, fusili, kapelini, makaroni, taljatele... Ono što spaja svaki oblik jeste najpopularniji od svih soseva, onaj na bazi paradajza.

Prve dugačke rezance koji se kuvaju u vodi doneli su na Siciliju arapski osvajači u 7. veku, ali današnju planetarnu popularnost špagete, lazanje i ostala testenina duguju pre svega italijanskoj emigraciji u Americi. Italijani, koji su masovno došli u Ameriku oko 1900. godine, doneli su sa sobom i popularne recepte za današnje špagete, te im od trenutka kada su postale deo američke, a time i pop-kulture, više niko nije mogao stati na put.

Foto: Pixabay

Sušena pasta se pravi isključivo od krupnog brašna pšenice durum, vode i soli, dok se u domaću dodaju jaja (bez vode). Ako se sami odvažite da umesite pastu, za četiri do šest osoba dovoljne su dve šolje brašna, a na pola šolje brašna ide jedno jaje. Mašinica za pastu je u tom slučaju dobra investicija.

Kada je reč o kuvanju, u vodu se stavlja dosta soli (Italijani kažu da treba da bude slana kao more) i ništa više. Ne dodaje se ulje, a ni ispiranje hladnom vodom ne dolazi u obzir, osim ukoliko ne kuvate testeninu za salatu koja će se jesti hladna. Pasta nikako ne sme da bude prekuvana, već "al dente", kako bi Italijani rekli. To znači da je skuvana, ali još uvek žilava pod zubima. Sveža se kuva znatno kraće nego sušena - čim ispliva na površinu, vreme je za hitno ceđenje. 

RECEPTI: 

Foto: Shutterstock

Salata sa makaronama 

Sastojci: pakovanje zamrznutog povrća (grašak, šargarepa, kukuruz), 200 g makarona, 5 kiselih krastavčića, manja čaša kisele pavlake, 2 kašike majoneza, so, biber. 
Priprema: Makarone skuvajte u posoljenoj vodi. Povrće takođe skuvajte, potrebno je samo 10 minuta, i ocedite. U dubljoj činiji pomešajte makarone sa povrćem, pavlakom, majonezom i seckanim kiselim krastavčićima. Posolite, dodajte biber i sve lepo izmešajte. Ostavite da se ohladi, a zatim poslužite. Napomena: U salatu možete da dodate i sveže povrće poput čeri paradajza ili babura raznih boja. 

Foto: Shutterstock

Pasta amatričana (sa pančetom)

Sastojci: paket (500 g) kvalitetne paste po izboru, 2 kašike maslinovog ulja, 125 g pančete, crni luk, 3 čena belog luka, velika konzerva kuvanog paradajza (800 g), pola kašičice bibera, 50 g pekorina ili parmezana plus 20 g za serviranje, tucana ljuta paprika, soli po izboru. 
Priprema: Zagrejte maslinovo ulje u šerpi, dodajte mu sitno seckanu slaninu i pržite je dok ne postane hrskava. Dodajte crni luk, a kad se proprži, i beli. Posle minut dodajte pelat, pobiberite, smanjite vatru i kuvajte 15-20 minuta dok se sos ne zgusne. U međuvremenu skuvajte pastu, odvojte manju šolju vode i dodajte u sos. Kad je testenina gotova, procedite je i stavite u sos. Sve dobro promešajte zajedno sa sirom i kuvajte još minut-dva. Sipajte u tanjire i pospite preostalim sirom i tucanom paprikom. Poslužite uz vino. 

Foto: Shutterstock

Ravioli sa spanaćem 

Sastojci: 450 g raviola sa sirom ili mesom, 250 g spanaća, 150 g parmezana, so, biber, 10 g putera, 2 kašike semenki komorača. 
Priprema: Skuvajte raviole prema uputstvu na pakovanju. Sačuvati 240 ml vode u kojoj su se kuvali ravioli. U tiganju rastopiti maslac, dodati sitno naseckan spanać i kašiku semenki komorača, pa dinstati nekoliko minuta. Dodati raviole i sačuvanu vodu, pa dinstati još nekoliko minuta. Narendati polovinu parmezana i dodati u tiganj. Posoliti i pobiberiti. Dobro sjediniti. Služiti toplo, posuto ostatkom narendanog parmezana i semenkama komorača.

Foto: Shutterstock

Lazanje bez bešamela (s juga Italije)

Sastojci: 12 listova testenine za lazanje, kašika maslinovog ulja, crni luk, 3 čena belog luka, kašika sušenog origana, kašika istucanog semena komorača (opciono), 500 g mlevenog junećeg mesa, 1.400 g pirea od paradajza, so, biber, šolja vode ili supe, pola šolje crnog vina, šaka svežeg peršuna, par listova bosiljka, šolja izrendanog parmezana, 400 g sveže mocarele, 400 g rikota sira.
Priprema: Najpre napravite sos bolonjeze. U većoj šerpi zagrejte maslinovo ulje, dodajte naseckan luk, posle par minuta dodajte origano, komorač i beli luk, a potom mleveno meso. Kada se meso ispržilo, dodajte pire od paradajza, supu, vino, so i biber. Kada sos proključa, smanjite vatru i kuvajte sat, sat i po, a pri kraju dodajte peršun i bosiljak. Sos ne treba da bude redak, a ni pregust. U međuvremenu skuvajte testeninu al dente, ocedite i pospite uljem da se ne zalepi. Zagrejte rernu na 190 stepeni i pripremite posudu. U njoj ravnomerno ređajte sos bolonjeze, testeninu, rikotu, parmezan i mocarelu i tako tri puta. Pecite lazanje 40 minuta, pospite svežim bosiljkom i poslužite.   

Foto: Shutterstock

Fusili s brokolijem i kobasicama

Sastojci: 250 g testenine, jedna kobasica, 2-3 čena belog luka , manji brokoli, polovina manjeg pakovanja slatke pavlake, maslinovo ulje, malo struganog parmezana. 
Priprema: Fusile skuvati al dente. Kobasicu iseckati na kockice, brokoli iskidati na cvetiće, pa ih zajedno propržiti na ulju sa seckanim belim lukom. Dodati slatku pavlaku i kratko prokuvati. Pomešati sos sa fusilima, izručiti u vatrostalnu posudu, posuti parmezanom i zapeći u rerni na 200 stepeni desetak minuta. 

Foto: Shutterstock

Sicilijanski klasik s patlidžanom

Sastojci: 2 patlidžana, 3 čena belog luka, sveži bosiljak (vezica), kašičica suvog origana, kašičica čili ljuspica, maslinovo ulje, kašika bebi-kapara, kašika vinskog sirćeta, 400 g konzerve paradajza šljivara, 320 g špageta od integralnog brašna, 50 g sira pekorino. 
Priprema: Patlidžan iseckajte na grube komade od 2 cm. Stavite u cediljku, pospite solju da izvuče vlagu i ostavite oko 20 minuta. Patlidžan isperite i osušite kuhinjskim papirom i pomešajte sa origanom, čili pahuljicama, malo maslinovog ulja, posolite i pobiberite. Pržite u tiganju u jednom sloju 5-8 minuta. Dodajte beli luk, kapare i stabljike bosiljka, pa kuvajte još 2 minuta ili do zlatne boje. Dodajte sirće i paradajz, smanjite vatru i krčkajte 15-20 minuta. Skuvajte špagete, ocedite ih, ostavite skoro šolju vode u kojoj su se kuvale i dodajte je u sos. Narendajte polovinu sira u sos, dodajte listove bosiljka i začinite po ukusu. Dodajte špagete i servirajte sa preostalim sirom i listićima bosiljka. 

Foto: Shutterstock

Taljatele s pečurkama 

Sastojci: 400 g bukovače (ili kombinacija 200 g pečuraka i 200 g pilećeg filea), paradajz, 20 g putera, 50 ml belog vina, 150 ml neutralne pavlake, 100 g parmezana, 2 čena belog luka, veza peršuna, pakovanje zelenih ili običnih taljatela.
Priprema: Očistite bukovače i isecite na tanje trake. U dubljem tiganju, na puteru dinstajte iseckane pečurke dok ne ispari voda. Dodajte paradajz iseckan na kockice, beli luk i peršun, zatim vino i ostavite da se krčka na tihoj vatri dok alkohol ne ispari. Za to vreme, u drugoj šerpi skuvajte taljatele. U tiganj dodajte neutralnu pavlaku, so i biber i još malo promešajte. Kad je testenina gotova, dobro je ocedite, dodajte sos i promešajte da se sve lepo sjedini. Narendajte parmezan ili služite sa kockicama sira.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija