• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.L.

03.01.2022

14:31

Ovo malo zrno je PUNO ZDRAVLJA! Obara holesterol i šećer, podstiče varenje! (RECEPTI)

Shutterstock

Recepti

Ovo malo zrno je PUNO ZDRAVLJA! Obara holesterol i šećer, podstiče varenje! (RECEPTI)

Podeli vest

Bogat proteinima, vitaminima i mineralima, idealna je hrana za decu i odrasle, neizbežan u posnoj ishrani i na slavskoj trpezi. Iako stara izreka kaže "prost ko pasulj", on je mnogo više od "prostog" zalogaja - snižava nivo holesterola, reguliše nivo šećera u krvi, podstiče varenje

Od svih namirnica, pasulj je sigurno jedna od najzdravijih i najomiljenijih. Bogat proteinima, vitaminima i mineralima, idealna je hrana za decu i odrasle, neizbežan u posnoj ishrani i na slavskoj trpezi. Iako stara izreka kaže "prost ko pasulj", on je mnogo više od "prostog" ukusnog zalogaja - snižava nivo holesterola, reguliše nivo šećera u krvi i lučenje insulina, podstiče varenje, a rezultati novih ispitivanja pokazuju i da štiti od raka.

Sa nanom i đumbirom

Zrna pasulja imaju izuzetnu kaloričnu vrednost, kao i druge neophodne nutrijente. Odličan su izvor gvožđa, mangana, bakra, vitamina B9 i B1, fosfora, magnezijuma i cinka, a u manjim količinama sadrže i kalcijum, kalijum, selen, vitamine E, B2, B5 i B6.

Foto: Shutterstock

Prilikom pripreme dodajte začine poput kima, peršuna, nane, belog luka, đumbira...

Prirodni lifting

Šaku pasulja potopite nekoliko sati u vodu, a zatim kuvajte dok ne omekša. Potom ga propasirajte, pa dobijeni pire pomešajte sa malo soka od limuna i kašičicom maslinovog ulja, dobro promešajte i namažite na lice, vrat i dekolte. Sačekajte 20 minuta i isperite mlakom vodom.

Ne preporučuju se jedino osobama kod kojih izazivaju gasove, nadutost i grčeve u stomaku, što kod većine zavisi od količine pojedenog pasulja i načina njegove pripreme. Da bi se smanjili neželjeni propratni efekti, prilikom pripreme treba dodati začine poput kima, peršuna, nane, belog luka, đumbira, lovora ili karija.

Hrana i lek

Zbog dobre kombinacije vlakana i folne kiseline pasulj je dobar saveznik u borbi protiv kardiovaskularnih i bolesti debelog creva. Posebno se preporučuje u ishrani dece i trudnica, a povoljno deluje i na osobe koje pate od anemije, bolesti zuba, uva, bronhitisa, glavobolje, depresije, krvarenja iz nosa, pa čak i impotencije. Delotvoran je i kod nesanice, osteoporoze, prehlade i gripa, hemoroida, hroničnog umora i stresa.

Foto: Shutterstock

Crveni, šareni i crni pasulj imaju i do deset puta više antioksidanata 

Smatra se da namirnice poput pasulja, koje sadrže veliki procenat rastvorljivih vlakana, imaju moć da smanje resorpciju holesterola iz hrane. Sve vrste pasulja su efikasne u tome, a posebno je značajno to što ova mahunarka snižava nivo LDL holesterola. Osim toga, vlakna se u crevima pretvaraju u žele i usporavaju apsorpciju šećera iz hrane, čime sprečavaju njegov brz prodor u krv.
Izvestan broj stručnjaka ističe da ova biljka, zato što je bogata antioksidansima, pomaže i kod različitih oblika raka, a ustanovljeno je da crveni, šareni i crni pasulj imaju i do deset puta veće količine ovog vrednog sastojka i drugih lekovitih materija u odnosu na beli i žuti.

Da bi se postigao što bolji efekat, poželjno je da se kombinuje sa žitaricama, jer takav obrok sadrži punu dozu esencijalnih aminokiselina potrebnih čoveku.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Čorba sa slaninom 

Sastojci: 3 l supe, konzerva kuvanog belog pasulja, 2 kašike seckanog ruzmarina, 2 čena belog luka, 10 šnita dimljene slanine, 4 šargarepe, 2 glavice crnog luka, stabljika celera, trećina glavice kupusa, so, biber.
Priprema:
Očistite i sitno iseckajte povrće. Stavite ga u šerpu, dodajte isceđeni pasulj koji ste skuvali tog ili prethodnog dana, zatim seckani beli luk, slaninu i ruzmarin. Sve prelijte supom, posolite i pobiberite po želji, pa kuvajte oko pola sata na srednjoj temperaturi.

Foto: Shutterstock

Filovane paprike

Sastojci: 300 g pasulja, glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 6 paprika, so, biber, mlevena crvena paprika.
Priprema:
Skuvajte pasulj, pa ga ocedite. Na ulju propržite sitno seckani crni luk, dodajte mlevenu papriku, so, biber i pasulj. Očišćene paprike napunite pasuljem, poređajte ih u dublju šerpu, pa prelijte vodom da plivaju i pustite da se lagano krčkaju. Zapecite ih u rerni, dodajte malo mlevene paprike, sitno naseckani beli luk i peršun.

Foto: Shutterstock

Sa kobasicama u paradajz sosu

Sastojci: 4 veće kobasice, glavica crnog luka, 500 ml paradajz sosa, konzerva kuvanog belog pasulja, 2 čena belog luka, 2 kašike maslinovog ulja, so, biber.
Priprema:
Pikantne kobasice iseckajte na komadiće, pa ih propržite na ulju (do pet minuta), uz povremeno mešanje. Dodajte sitno seckani crni i beli luk i dinstajte dva-tri minuta. Sipajte paradajz sos i isceđeni pasulj, posolite i pobiberite, poklopite i kuvajte 15-20 minuta na umerenoj temperaturi. Pre služenja pospite iseckanim mladim lukom.

Foto: Shutterstock

Gurmanska pašteta

Sastojci: 300 g pasulja, 5 kašika susamovog ulja, 2 čena belog luka, so, biber, mlevena ljuta paprika.
Priprema:
Skuvajte pasulj, pomešajte ga sa sitno seckanim belim lukom i posolite, dodajte biber i mlevenu papriku, pa prelijte susamovim uljem. Sastojke izmiksajte štapnim mikserom uz postepeno dodavanje vode dok se ne dobije kompaktna masa. Paštetu namažite na tost hleb i ukrasite povrćem po želji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija