• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubavizdravlje/N.L./proverenirecepti.com

18.04.2022

13:00 >> 12:40

Počela je VELIKA NEDELJA pred Vaskrs! Najukusnija jela za POST NA VODI! (Recepti)

Shutterstock

Recepti

Počela je VELIKA NEDELJA pred Vaskrs! Najukusnija jela za POST NA VODI! (Recepti)

Podeli vest

Danas je počela poslednja sedmica pred Vaskrs, a ako se ipak strogo ne pridržavate crkvenih pravila, već postite na svoj način, svakom od predloga možete dodati malo masnoće...

Velika nedelja (Stradalna, Strašna ili Strasna) poslednja je sedmica pred Vaskrs, a kako je posvećena Hristovom stradanju i smrti, pravila nalažu da se tokom nje posti na vodi, osim na Veliki četvrtak, kada su ulje i vino dobrodošli u znak sećanja na Tajnu večeru. Ukoliko se ipak strogo ne pridržavate crkvenih pravila, već postite na svoj način, svakom od naših predloga možete dodati malo masnoće. Prijatno!

Foto: Shutterstock

Čorba od šargarepe i jabuka

Čorba od šargarepe i jabuka

Sastojci: po 500 g paškanata i šargarepe, 2 male jabuke, 2 kašike rendanog đumbira, 2 kašike jabukovog sirćeta, so, biber. Još za supu: 1 l vode, ostaci paškanata (tvrdi, središnji deo), glavica luka, 3 komadića svežeg đumbira (veličine trešnje), so.
Priprema:
Paškanat, šargarepu i jabuke iseći na komadiće, a središnje delove paškanata sačuvati za supu. Sve sastojke za supu stavite da se kuvaju desetak minuta. Procediti i ostaviti sa strane. U pleh staviti seckano povrće, jabuke, đumbir, sirće, so i biber, pa promešati. Peći na 200 stepeni oko 30-35 minuta i ostaviti da se prohladi. Prebaciti u blender, doliti polovinu supe pa napraviti kašu. Presuti kašu u šerpu, dodati ostatak supe i kuvati do vrenja. Poslužiti uz golice i prepečen hleb.

Foto: Shutterstock

Ćufte od pasulja na luku

Ćufte od pasulja na luku

Sastojci: Za podlogu od luka: 500 g crnog luka, so, mlevena ljuta paprika, malo peršuna. Za ćufte: 250 g pasulja, 200 g praziluka, so, mlevena slatka paprika, malo peršuna.
Priprema:
Pasulj kuvati dok ne omekša. Na vodi prodinstati luk 15-20 minuta i dodati začinsku papriku i peršun. U drugoj šerpici prodinstati praziluk, posoliti, dodati proceđen pasulj, začinsku papriku i peršun, pa sve dobro izgnječiti. Smesu staviti u frižider da se malo stegne. U šerpu sa lukom dodati oko 150-200 ml vode i kratko zagrejati na ringli. Kašikom vaditi grudve od prohlađenog pirea, nakvašenim rukama formirati loptice veličine jajeta i sve zapeći na 200 stepeni oko 20 minuta. Služiti posuto peršunom.

Foto: Shutterstock

Pastrmka za Veliki četvrtak

Pastrmka za Veliki četvrtak

Sastojci: 2-3 pastrmke, 2-3 kašičice soli, kriške od pola limuna. Za prilog: 200 g kuvanog krompira, 200 g kuvane šargarepe, 50 g kuvanog graška, 2 kašike ulja, kašika sirćeta, pola kašičice soli.
Priprema:
Krompir i šargarepu za prilog skuvati u slanoj vodi. Grašak skuvati odvojeno. Napraviti loptice od krompira i šargarepe ili ih jednostavno iseći na kockice. Začiniti solju, uljem i sirćetom i ovlaš promešati. Pastrmke dobro posoliti, spolja i iznutra, pa poređati na pleh obložen nauljenim papirom za pečenje. Između riba spustiti kriške limuna, pa sve poklopiti papirom. Peći na 200 stepeni oko 20 minuta, pa otvoriti papir i peći bar još 20 minuta.

Foto: Shutterstock

Ratatuj iz rerne

Ratatuj iz rerne

Sastojci: 2 plava patlidžana, 2 tikvice, 2 paprike, 2 paradajza, provansalska mešavina začina. Za sos: veći crni luk, 500 ml paradajz sosa, kašičica šećera, soli, biber u zrnu.
Priprema:
U sos od paradajza dodajte iseckani luk, so, šećer, nekoliko zrna bibera. Oprano i osušeno povrće secite na tanke kolutove - tikvice, plavi patlidžan, paradajz i papriku. U posudu za pečenje sipajte paradajz sos sa lukom, preko toga ređajte naizmenično povrće ukrug, posolite, pospite mešavinom začina. Preko posude stavite foliju. Pecite na 180 stepeni 30 minuta, potom skinite foliju i pecite još 15 minuta.

Foto: Shutterstock

Kuglice od kokosa i urme

Sastojci: 500 g svežih urmi, 100 g suvog rendanog kokosa (plus za valjanje kuglica), 100 g pečenog mlevenog lešnika ili drugog koštunjavog voća, malo rendane kore limuna.
Priprema:
Sveže urme očistiti od koštica, nožem ih malo usitniti, pa ispasirati štapnim mikserom. U gustu, lepljivu kašu dodati ostale sastojke i sve dobro izmešati. Oblikovati manje kuglice, pa ih uvaljati u rendani kokos.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija