DA LI STE JELI BOSANSKU KVRGUŠU? Ovu kombinaciju PILETINE i testa obavezno treba da probate! (VIDEO)

Foto: Youtube Printscreen/Kuhinja za 10

16:53 Recepti 0

Informer.rs/J.G. | 19. 05. 2022.

DA LI STE JELI BOSANSKU KVRGUŠU? Ovu kombinaciju PILETINE i testa obavezno treba da probate! (VIDEO)

Piletina u testu je nešto što ćete zaista obožavati.


Kvrguša se smatra tradicionalnim jelom iz bosanske kuhinje. Ona zapravo predstavlja vrstu pite, tačnije pilećeg mesa u testu, pa je zbog svog izgleda i dobila i naziv "kvrguša".

Recept je vremenom dobijao svoje razne verzije, a mi vam danas donosimo jednu sa celim komadima piletine.

SASTOJCI:

  • batak i karabatak (količina po izboru, da može da stane u tepsiju)
  • ulje 
  • so
  • biber
  • vegeta
  • slatka paprika

Preliv:

  • 4 jaja
  • so
  • 200ml mleka
  • čaša mineralne vode
  • pavlaka za kuvanje
  • 2 kašike ulja
  • kašičica praška za pecivo
  • 200g brašna
  • 200ml pavlaka za kuvanje

Foto: Youtube Printscreen/Kuhinja za 10

bosanska kvrguša

POSTUPAK:

Meso umuljajte u ulje, so, biber, vegetu i slatku papriku, pa ostavite da kratko odstoji u frižideru. Tepsiju nauljite, poređajte meso, pa stavite da se peče 20 minuta, na 200 stepeni. 

U međuvremenu, umutite žicom jaja, dodajte malo soli i mleko, pa ponovo promešajte i dodajte čašu mineralne vode. Sipajte dve kašike ulja i kašičicu praška za pecivo, pa postepeno dodavati 200g brašna (smesa treba da liči na onu za palačinke). Sipajte smesu u tepsiju, premažite malo i po mesu, pa nastavite sa pečenjem na 200 stepeni, još 25 minuta. Sipajte pavlaku za kuvanje, premažite i po mesu i dopecite još 5 minuta, isto na 200 stepeni.

Prijatno. 

BONUS VIDEO:



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.