• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.Ivandić

10.06.2022

07:16

RECEPTI STEFANA IZ POŽEGE SU PRAVA MAGIJA! Otac dvoje DECE za Informer.rs objašnjava kako da iskoristite SVEŽE VOĆE, a ovo je TAJNI RECEPT za LETNJI KOLAČ

printscreen facebook

Recepti

RECEPTI STEFANA IZ POŽEGE SU PRAVA MAGIJA! Otac dvoje DECE za Informer.rs objašnjava kako da iskoristite SVEŽE VOĆE, a ovo je TAJNI RECEPT za LETNJI KOLAČ

Podeli vest

Stefan Božić iz Požege, poznatiji kao "Zdravko kulinarko" na Instagramu, koga prati preko 140.000 ljudi, svakoga dana nam pokazuje kako možemo da uživamo u poslasticama bez griže savesti, jer su mu recepti ukusni, a zdravi. Stefan je za Informers.rs govorio o kuvanju, a ovom prilikom otkrio nam je "tajni recept " za desert koji možemo brzo da napravimo

Bliži se leto, a svi gledaju da se hrane zdravije ...Kako je najbolje iskoristiti sezonu jagoda i trešanja u receptima?

Nažalost ljudi vode računa o zdravlju i shvate da treba da se hrane zdravo samo zbog linije i kada dođe leto. Zdrava ishrana je nešto što treba svakodnevno da se praktikuje a ne sezonski. Kada nije sveže voće dostupno onda imamo zaleđeno od kojih takođe mogu sjajni kolači da se naprave.

Postoji zaista dosta načina kako iskoristiti sveže voće, moji predlozi su ovsena kaša sa svežim voćem, sirova torta sa kupinama ili malinama i mafini sa borovnicama.

Svi želimo da napravimo nešto zdravo, a da nije skupo...Šta nam predlažeš?

Nekada je važila izreka da je zdrava hrana = skupa hrana ali ta izreka već neko vreme ne pije vodu. Skupa hrana je ona koja dolazi iz daleka i za koju se vezuje epitet "superhrane", stvar pomodarstva ako mene pitate. Mi nismo svesni da je naša domaća hrana kao što su borovnice, šljive, domaći orasi "superhrana" našeg podneblja i da ne treba da jurimo neko tropsko voće ako želimo zdravo da se hranimo. A postoje i namirnice koje nisu skupe a koje su dostupne kod nas.

Foto: Privatna arhiva

Stefan Božić

Da li više voliš da spremaš slatku ili slanu hranu?

Mislim da je očigledno da je to slatka hrana.

Koji je tradicionalni srpski specijalitet koji redovno spremaš?

Nemam neki tradicionalni recept koji sam izmenio na svoj način i napravio ga zdravijim. Postoje neki recepti koji su mi bili inspiracija kao što su jafa torta ili kapri torta ali sam koristio totalno drugačije sastojke tako da ne mogu da kažem da je isti ali je inspirisan tradicijom.

Recept za lagani letnji kolač koji se brzo sprema

Prvo što mi pada na pamet su voćne tortice, ja sam ih pravio sa kupinama ali i sa malinama, jagodama ili borovnicama su isto fantastične. Nisu baš brze da mogu za 15min da se spreme ali za sat vremena mogu.

Kora:

•100g urmi bez koštice

•60g pekan oraha

•20g kokosovih ljuspica

1) u secku pomešati sastojke za koru dok se ne dobije lepljiva smesa. Smesu rasporediti u kalupe za mafine i dobro pritisnuti, meni je ispalo 8 mafina. Ubaciti u frižider dok spremate fil

Fil:

•250g kupina

•3 kašike meda

•250g kokosove kreme (gusti deo masnog kokosovog mleka iz konzerve)

•10g agar agar

2) kupine ubaciti u šerpicu i krčkati 10ak minuta, dok ne počne džem da se formira. Dodati med i ostaviti sa strane da se malo ohladi.

3) u posebnu posudu izdvojiti 2-3 velike kašike džema i ostaviti sa strane.

4) dodati kokosovu kremu u šerpicu i promešati, zatim dodati agar agar i vratiti na ringlu da ponovo provri. Mešati 2-3 min da se agar agar aktivira.

4) ostaviti fil da se malo ohladi pa sipati u korpice preko kore.

5) džem koji ste ostavili sa strane sada rasporediti po vrhu svake tortice

6) ubaciti u zamrzivač  na 1 sat da se tortice stegnu

Da li je kuvanje tvoja prva ljubav i kako je to kada te prati preko 140 hiljada ljudi na Instagramu koji žele savete u vezi kulinarstva?

Ljubav prema kuvanju sam tek pre par godina spoznao. Uvek sam voleo kulinarske tv programe, to je za mene bilo nekako opuštajuće gledati ali se nikad nisam usudio da i sam uđem u kuhinju. Sada vidim da to nije toliko strašno i da je jako zabavno.

 

 

Kada te prati tako puno ljudi to je za mene bila velika odgovornost i u početku strah. Strah od toga da li će se to što ja pravim svideti ljudima i strah od toga da neko bukvalno ne shvati moje recepte kao dijetu i način ishrane a bilo je i toga. Ja dajem ideje ka zdravijim alternativama i zamenama rafinisanim šećerima, uljima i belim brašnima a ne medicinske savete i savete sa ishranom, trebalo mi je neko vreme da to prenesem ljudima i mislim da su sada svesni toga.

Foto: Privatna arhiva

Da li si se oduvek bavio ovom profesijom?

Završio sam Poljoprivredni fakultet i radim u struci već 10 godina, a kuvanje je došlo tek pre par godina, tako da je relativno nova "profesija" i u neku ruku hobi.

Koji su tvoji uzori kada spremaš hranu?

Nemam neke posebne uzore u svetu kulinarstva, to je više kombinacija raznih ljudi i raznih kuhinja. Ima osoba koji su super zvezde na društvenim mrežama i volim da ih pratim i da upijam kako oni rade, kakve sastojke koriste pa onda sam prilagođavam recepte našem podneblju, našim namirnicama i naravno budžetu.

Inspiracija mi nekad dođe iz domaće kuhinje, iz nekog kuvara, od majke, bake...u zadnje vreme inspiracija su mi moji kolači pa onda od dva tri recepta napravim jedan, eksperimentišem i pustam mašti na volju.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija