
Shutterstock
GRČKA MUSAKA od PATLIDŽANA! Specijalitet koji morate da napravite!
Osim u patlidžanu, razlika između našeg načina pravljenja musake i grčkog je svakako u bešamel sosu. On je taj koji daje prepoznatljiv i autentičan šmek...
Sastojci:



četiri patlidžana Shutterstock
pet krompira
750 g mlevene junetine
dve glavice crvenog luka
dva čena belog luka
400 g paradajz pelata
četvrt šolje maslinovog ulja
900 ml mleka
125 g maslaca
120 g brašna
dva žumanceta
100 g gaude
so, biber, lovor
Priprema:
Patlidžan iseći na kolutove, posoliti, ostaviti da pusti vodu, pa isprati, ocediti i prosušiti. Pržiti na ulju dok ne porumeni sa obe strane. Krompir takođe iseći na kolutove i propržiti. U tiganju nakratko propržiti iseckan crveni luk, dodati izgnječeni beli luk i usitnjeni pelat, pa mešati još minut. Posoliti i pobiberiti, začiniti lovorom, te krčkati 30 minuta. U šerpi otopiti maslac, ubaciti brašno i mešati minut, pa postepeno dodavati mleko i kuvati dok se ne dobije gust sos. Skloniti sa vatre, umešati žumanca, rendanu gaudu i začine po ukusu. U vatrostalnu činiju naizmenično ređati krompir, patlidžan i meso, dok se ne potroši materijal. Preliti bešamelom i peći u rerni na 180 stepeni oko 50 minuta.


Prijatno!
Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459
Pratite nas na društvenim mrežama
PROČITAJTE JOŠ
-
Informer.rs/J.G. | Subota, 25. 06. 2022.
-
informer.rs | Petak, 24. 06. 2022.
-
informer.rs | Petak, 24. 06. 2022.