• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L.

14.11.2022

20:15

Od ĆUFTI do PASTIRSKE PITE! 10 najboljih jela od MLEVENOG mesa širom SVETA!

Shutterstock

Recepti

Od ĆUFTI do PASTIRSKE PITE! 10 najboljih jela od MLEVENOG mesa širom SVETA!

Podeli vest

Najčešće nacionalno jelo od mlevenog mesa je neka vrsta ćufti, u čak 16 (od 50) slučajeva, a za njima slede kebab, sarma, pljeskavice ili burgeri, punjeno povrće...

Poznata stranica "Tejst atlas" objavila je listu najboljih jela od mlevenog mesa, a na visokom osmom mestu našle su se Srbija i naše pljeskavice, iza turske sarme i bosanskih ćevapa. Lista je napravljena na osnovu ocena čitalaca, obuhvata 50 tradicionalnih jela širom sveta, gde se zateklo čak osam specijaliteta iz Turske. Prvo mesta zauzela je nama manje poznata kema iz Indije, sledi američki burger, te čapli kebab iz Pakistana.

Top 10 jela

1. kema (Indija), 2. burger (SAD), 3. čapli kebab (Pakistan), 4. sarma (Turska), 5. ćevapi (Bosna i Hercegovina), 6. adana kebab (Turska), 7. polpete (Italija), 8. pljeskavice (Srbija), 9. karnijarik (Turska), 10. kebab kubide (Iran)

Kada je reč o našim pljeskavicama, na stranici se navodi da je jelo poznato i kao srpski hamburger, te da je reč o grilovanom mlevenom junećem, svinjskom i telećem mesu, ili kombinaciji ova tri, uz dodatak odabranih začina poput mlevene paprike, soli i bibera, a u nekim slučajevima i sitno mlevenog crnog i belog luka, te da je odnos mesa i masti izuzetno važan u procesu pripreme.

Servira se u debeloj lepinji koja je podjednako važna kao i meso, a savršena pljeskavica bi trebalo da bude sočna, dobro začinjena i po mogućnosti prelivena kajmakom, mada je lista mogućih priloga duga. Navodi se i da postoje dve značajne varijante - gurmanska i punjena.

Inače, najčešće nacionalno jelo od mlevenog mesa jeste neka vrsta ćufti, u čak 16 slučajeva, a za njima slede kebab, sarma, pljeskavice ili burgeri, punjeno povrće poput patlidžana, tikvica ili paprika, pite sa mesom...

RECEPTI

Foto: Shutterstock

Punjene pljeskavice iz rerne

Punjene pljeskavice iz rerne

Sastojci: 0,5 kg mlevenog mesa ili gotovog mesa za pljeskavice, prstohvat soli, biber po ukusu, mlevena crvena paprika, malo sode bikarbone ili praška za pecivo, malo kisele vode, praška šunka ili druga vrsta šunke, kačkavalj u listovima.
Priprema:
Ako pljeskavice pravite od mlevenog mesa, neka bude samleveno dva puta. Dobra je mešavina junetine i svinjetine. Začiniti, dodati malo sode bikarbone ili praška za pecivo i zamesiti s kiselom vodom. Meso podeliti na manje loptice. Lopticu razviti u pljeskavicu, pa na nju staviti malo šunke i listove kačkavalja. Odozgo staviti drugu razvijenu pljeskavicu pa ušuškati sa strane. Ređati u pleh koji ste obložili pek papirom. Peći na 220 stepeni 40 minuta.

Foto: Shutterstock

Pastirska pita

Pastirska pita

Sastojci: veliki crni luk, iseckan, 2-3 srednje šargarepe, seckane, po želji grašak i šećerac, 500 g mlevenog jagnjećeg ili nekog drugog mesa, 2 kašike paradajz pirea, 2 kašike vuster sosa, 500 ml bujona, 900 g krompira, 85 g putera, 3 kašike mleka, so, biber.
Priprema:
Propržite luk i šargarepu, dodajte mleveno meso i takođe propržite, dodajte paradajz pire, vuster sos i ostale začine, te prelijte bujonom. Kad provri, poklopite i kuvajte na tihoj vatri 40 minuta. U međuvremenu napravite pire. Skuvajte oljušten krompir u slanoj vodi, ispasirajte ga, dodajte zagrejani puter i mleko. Stavite mleveno meso u posudu za rernu, na vrh stavite pire i poravnajte ili napravite "talase". Pecite 20-25 minuta na 180 stepeni ili dok krompir ne porumeni.

Foto: Shutterstock

Kema

Kema

Sastojci: 300 g basmati pirinča, đumbir, cimet, anis, kardamom po ukusu, crni luk, seckani, čen belog luka, seckani, 200 g mlevenog mesa, zelena ljuta papričica, kajenski biber ili čili u prahu, korijander u prahu, kurkuma, đumbir, garam masala, sveža seckana nana, sveži korijander ili peršun, seckani, pola limete ili malo limuna, jogurt za posluživanje.
Priprema:
Skuvajte pirinač u posoljenoj vodi, dodajte začine i kad je pirinač gotov, ostavite ga sa strane. U međuvremenu prodinstajte crni i beli luk, dodajte mleveno meso, papriku, začine, i sve dobro upržite. Dodajte pirinač, seckanu nanu i korijander i poprskajte limetom. Poslužite uz jogurt.

Foto: Shutterstock

Polpete

Polpete

Sastojci: 450 g mešanog mlevenog mesa, 2 kriške hleba, malo mleka, jaje, so, malo bibera, veza peršuna, 2 glavice manjeg crnog luka, maslinovo ulje, 240 g soka od paradajza, 2 čena belog luka, veza bosiljka, 100 g parmezana, 50 g smeđeg šećera.
Priprema:
Pomešajte meso, hleb koji ste umočili u mleko i ocedili, so, biber, seckani peršun i proprženu glavicu luka. Oblikujte u polpete (loptice), kratko propržite u tiganju i ostavite sa strane. Propržite ostatak luka, dodajte beli luk, paradajz sok, smeđi šećer, so i biber. Kada sos provri, dodajte malo mleka, svež bosiljak i kratko prokuvajte. Sos sipajte u posudu za pečenje i stavite polpete. Na svaku stavite malo parmezana i pecite na 180 stepeni dok sir ne porumeni.

Foto: Shutterstock

Karnijarik

Karnijarik

Sastojci: 2 patlidžana, maslinovo ulje, crni luk isečen na rebarca, 2 tanko iseckane zelene paprike, 200 g mlevene junetine, čen belog luka, kašika ajvara, so i biber, mleveni kim, 2 paradajza iseckana na kockice, sveži peršun.
Priprema:
Oljuštite patlidžan (ljuštilicom) na široke trake tako da svaka druga bude neoljuštena (po jednu traku na sve 4 strane) i potopite u slanu vodu na pola sata, te ocedite. U međuvremenu propržite crni luk, papriku, dodajte mleveno meso i prodinstajte. Dodajte beli luk, ajvar, so, biber i kim. Dodajte paradajz i krčkajte još 5 minuta, pa dodajte peršun. Patlidžan ili možete da zapečete u rerni (20 minuta na 200 stepeni) ili propržite u dubokom ulju da omekša i dobije zlatnu boju. Kad se patlidžan ohladi, stavite ga u tepsiju i malim nožem zasecite po sredini. Otvorite ga kašikom i napunite filom. Zapecite sve na 170 stepeni 20 minuta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija