• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: informer

21.11.2023

06:20

Srpska carska trpeza! Jelovnik Dušana Silnog - recepti srednjovekovnih specijaliteta sa dvora prvog cara

Ilustracija

Recepti

Srpska carska trpeza! Jelovnik Dušana Silnog - recepti srednjovekovnih specijaliteta sa dvora prvog cara

Podeli vest

Da li ste se nekada pitali kako je izgledao jelovnik srednjovekovne vlastele u vreme kada je gomila povrća bila nepoznata?

Na dvoru prvog srpskog cara, Dušana Nemanjića koji je državu proširio do neslućenih razmera, dobre hrane nije nedostajalo. Sa velikom teritorijom stigli su i novi začini, nove vrste mesa, do tada nepoznati recepti. 

Foto: Ilustracija

 

Šljive punjene kozijim sirom u slanini

Ima podataka da je ovo jelo bilo u upotrebi u Srbiji 1393. godine.

Suve šljive se potope u vodu da omekšaju, izvade se, ocede i osuše. Kada im se odstrane koštice, na njihovo mesto stave se orasi u komadima i kozji sir. Sve se obmota tanjim šnitama slanine i peče na žaru. Jelo se obično služilo na komadićima pšeničnog ili ražanog, zapečenog hleba.

Hrana je imala veliku važnost na Dušanovom dvoru, a o kvalitetu onoga što su car i njegovi najbliži jeli brinuo se jedan vredni mladić stavilac Lazar Hrebeljanović (da, upravo onaj koji će kasnije postati najvoljeniji srpski knez koji je na Kosovu polju stao na crtu turskim osvajačima).

Na dvoru se jelo mnogo mesa divljač, riba, pernata živina, suvo meso i naravno, slanina. Naročito je cenjeno bilo ovnujsko meso, a sa primorja se na dvor donosila i morska riba, hobotnice, kao i usoljena ikra.

Posle Dušanovih osvajanja, Srbi su imali svoje solane u Albaniji i Grčkoj. Od ostalih začina, koristio se biber, majčina dušica, hajdučka trava, metvica, a dopremani su šafran, cimet, mirođija, karanfilić. Med je najčešće zamenjivao šećer.

Foto: Pixabay

 

Piletina u medu

Ovo jelo datira iz XII veka, a poznato je da se služilo na dvoru od vremena Stefana Prvovenčanog.

Pileće grudi se blago usole i dobro istrljaju medom. Ovakvo meso se ostavi da odstoji dva sata, pa se uvalja u pšenično brašno i prži na masti dok ne dobije zlatnu boju. U posudu u kojoj se meso pržilo sipa se belo vino, beli luk i malo majčine dušice, pa se tim sosom preliva meso i tako služi.

Povrće nije bilo "na ceni". Zvalo se zelje, a kada bi pominjali "ljuto zelje" mislili su na luk i rotkve. Tu i tamo, mogao je da se pojede crni i beli luk, kupus, zelena salata, rotkvice, maslačak, blitva i dosta vrsta pečuraka.

Osim mesa, mleko i svi proizvodi od mleka (sir, kajmak …) su bili prave poslastice i rezervisane za posebne prilike i vlastelu. Neka "stara" srpska jela tada su bila "mlada", pa su se kako na dvoru tako i među običnim svetom, jele gibanice, proja, cicvare, popare.

E sad ovako dobra hrana mora i da se zalije. Izbor pića nije bio tako veliki, ali se pilo kvalitetna "kapljica". Na dvoru je, medovina (alkoholni napitak od meda) bila glavno piće, a točilo se i pivo koje se u Istočnoj Srbiji zvalo "alovina".

Ipak, upravo su preci cara Dušana u Srbiji ustanovili vinogradarstvo, a čak je i postojao zakon kojim se zabranjivalo dodavanje vode u vino. Car Dušan je imao veliki podrum u okolini Prizrena, pa se na njegovom dvoru točila "dobra vinska kapljica".

Foto: Shutterstock

 

Biftek sa belim lukom

Ovaj recept datira sa kraja XIII veka.

Iseckati srednje komade junećeg bifteka u potopiti u rasol od kupusa da odstoje jedan dan. Onda se izvade, prosuše se i istrljaju belim lukom i maslinovim uljem. Tako pripremljeno meso se peče na žaru. Gotovo meso se preliva sosom od crnog vina, meda, pečuraka i kupina koji se pšeničnim brašnom povezuje do srednje gustine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Jasno je kome nije u interesu da se ispune svi zahtevi! Za Šolakove medije poziv predsednika da se objave sva dokumenta koja studenti tvrde da fale - nije vest
Politika

Jasno je kome nije u interesu da se ispune svi zahtevi! Za Šolakove medije poziv predsednika da se objave sva dokumenta koja studenti tvrde da fale - nije vest

Najkasnije na prvoj godini studija novinarstva budući žurnalista se upoznaje sa čuvenom rečenicom Abrahama Linkolna: "Možeš lagati neke ljude sve vreme, možeš lagati sve ljude neko vreme, ali ne možeš lagati sve ljude sve vreme.“ Neki je zapamte i docnije je stalno imaju na umu, a neki postanu urednici Nove.

25.01.2025

22:44

TV

Društvo

Skaču cene smeštaja u Grčkoj! Loše vesti za Srbe: Uvode se stroga pravila!
Društvo

Skaču cene smeštaja u Grčkoj! Loše vesti za Srbe: Uvode se stroga pravila!

Poslanici u Grčkoj raspravljaju o predloženom zakonu kojim se pooštravaju pravila za kratkoročno iznajmljivanje stanova turistima, uključujući i zabranu korišćenja preuređenih skladišnih prostora, podruma bez prozora, a vlasnici nekretnina koji odustanu od kratkoročnog izdavanja dobiće poreske olakšice. Sve to uticaće i na cenu iznamljivanja smeštaja u Grčkoj na leto 2025. godine.

25.01.2025

21:18

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set