• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

30.12.2014

10:35

TATA SVIH STRIP JUNAKA Sten Li proslavio 92. rođendan

Zanimljivosti

TATA SVIH STRIP JUNAKA Sten Li proslavio 92. rođendan

Podeli vest

Legendarni pisac Marvelovih stripova Sten Li u nedelju je napunio 92 godine.


Rođen kao Stenli Martin Liber 28. decembra 1922. godine u Njujorku, karijeru je započeo sa 17 godina u Timely Comics-u (kasnije Marvel), strip kompanije svog rođaka Martina Gudmana.

Godine 1961, zamoren pričama o čudovištima koje su postale specijalnost Timely Comics-a, Li pokreće novi časopis čiji će junaci biti super-heroji. Zajedno sa crtačem Džekom Kirbijem, s kojim je već radio na Kapetanu Amerika, stvoirće "Fantastičnu četvorku". Gospodin Fantastičan, Nevidljiva žena, Stvor i Čovek baklja doživeće ogromnu popularnost.

Od tada će Li stvoriti neke od najznačajnijih junaka u istoriji stripa: Hulk (1962), Spajdermen (1962), Ajron Men (1963), Osvetnici (1963), Iks Men (1963), Derdevil (1964), Tor (1966) i Srebrni Letač (1968).

www.comodoro.gov.ar


Suprotno idealističkoj predstavi većine superheroja, njegovi junaci su kompleksne ličnosti, često naprasiti, hvalisavi, tmurni, čak melanholični.

Iako je zagazio u desetu deceniju života, Li ne razmišlja o penziji. Aktivno je uključen u radu mnogih kompanija, i redovno se pojavljuje na konvencijama stripa širom sveta.

Učestvuje i u kreiranju novih likova za kompaniju POW! Entertainment, a osnivač je i izvršni direktor strip konvencije Comikaze Expo.

Takođe je osnivač i Fondacije Sten Li koja promoviše različitost, pismenost, kulturu i umetnost.

Nekoliko anegdota vezanih za Stena Lija: Koristio je pseudonim Sten Li (koji je u međuvremenu postao njegovo pravo ime) jer je nameravao da popstane ozbiljan pisac.

- Nadao sam se da ću jednog dana napisati Veliki američki roman i nisam želeo da koristim svoje pravo ime za te stripovske tričarije - kazao je jednom prilikom Li.

Na ideju o Spajdermenu došao je jednog dana dok je posmatrao pauka na zidu kancelarije. U početku njegov urednik nije želeo ni da čuje o junaku pauku, ubeđen da takav lik ne može da "prođe" kod publike.

Ajron Mena je stvorio s mišlju da će ga čitaoci mrzeti.

- To je trgovac oružjem, bogati industrijalac. Mislio sam da će biti zabavno stvoriti lik koji se ne može voleti, a postao je izuzetno popularan - ispričao je Li.

Legendarni pisac stripova se pojavio u više od dvadeset Marvelih filmova, od Osvetnika do Iks-Mena, a takođe je imao značajnu ulogu (glumio je dedu) u prvom animiranom filmu u zajedničkoj produkciji studija Dizni i Marvela - "Grad heroja".

Ovo su strip junaci Stena Lija:

 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija