• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: express.hr

25.09.2015

07:15

(FOTO) SEDAM NEVEROVATNIH stvari koje postoje u prirodi!

Zanimljivosti

(FOTO) SEDAM NEVEROVATNIH stvari koje postoje u prirodi!

Podeli vest

Na svetu još uvek postoje misteriozna mesta za koja verovatno niste čuli

Smrznuti mehurići Abraham jezera

Jedan od najlepših i najređih fenomena na svetu možete videti ako se nađete u blizini Abraham jezera u Alberti u Kanadi. Ovaj ludi prizor stvara metan koji se nalazi ispod jezera, a smrzava se kad dosegne površinu vode. 
 

screenshot

Inače, metan nastaje kad ostaci biljaka i životinja potonu na dno jezera i počnu da se bakterijski raspadaju. Bakterije razgrade sve organske stvari i tela, pri čemu se otpušta ovaj gas. 

Budući da je gustoća leda prečvrsta, gas nikad ne uspe da izađe na površinu, pa se stalno stvaraju ovakva umetnička dela.

screenshot

Vulkanske munje na Islandu

Ovakve munje su na Islandu poznate kao 'prljave oluje'. Kad se dogode, deluje kao da je došlo do velike ekplozije, osim što njom upravlja priroda. 

Ovaj ludi oblak nastaje kad se delovi stena, kao što je pepeo, sudare s ledom u vulkanskom oblaku. Kako oblak leprša prema gore, statika u višim delovima atomsfere stvara snažan naboj koji kreira munje.

Masivni kristali u pećini Naica u Meksiku

Na kraju pznatog rudnika nalazi se ogromna kristalna pećina koju bi svi ljubitelji kristala želeli da posete. Pećina se zove meksičkom Pećinom kristala i dom je najvećih prirodnih kristala na svetu. 

Pećina čini savršeno okruženje za kristale, jer je u njoj 'ugodnih' 58 stepeni Celzijusa, što je za 15 stupnjeva više nego na vruć dan izvan pećine. Ali zahvaljujući toj temperaturi su kristali toliko porasli.

Ružičasto jezero 'Hillier' u Australiji

Ovo je prilično zanimljivo jezero, a ono što ga čini još intrigantnijim jeste činjenica da ni naučnici još nisu sigurni čemu ima da zahvali za svoju boju. Za sada je najbliži odgovor to da je 'krivac' visok nivo soli u vodi. Naime, ovo jezero je 10 puta slanije od okeana, koji je sam po sebi dosta slan. 

U jezeru živi vrsta mikroalgi - Dunaliella Salina koja uspeva da preživi tu upravo zahvaljujući slanoći. Ove vrste algi stvaraju pigment koji apsorbuje svetlost na isti način kako to čini betakaroten. Zahvaljujući tome su šargarepe narandžaste boje, a jedna vrsta kupusa - ljubičasta. Prilično smo sigurni i da ovo jezero u Zapadnoj Australiji, na ostrvu Midl, svoju boju dobija na isti način.

Reflektujuća pustinja soli u Boliviji

Bilo da je zovete pustinjom ili barom, ovo mesto ostaje podjednako čarobno. "Salar de Uyuni" se prostire na 10.582 kvadratnih kilometara u južnoistočnoj Boliviji i izgleda kao nacrtano. Reč je o transformiranim praistorijskim jezerima koja su s vremenom na površini ostavila slanu 'koru'. Odraz koji se stvara u njoj učiniće da se osećate kao u snu.

screenshot

Paučinom začaurena drveća u Pakistanu

Nekima deluju strašno, drugima "kul". U svakom slučaju, u selu Sindh ovo nije nikakva novost. 

Od velike poplave 2010. godine, milioni paukova bili su prisiljeni da potraže utočište u krošnjama stabala, a tokom godina napravili su zamršene mreže koje izgledaju kao čudesne umetničke instalacije.

screenshot

Svetlucava plaža Vaadhooa na Maldivima

Ako ste ikad želeli da pronađete najromantičnije mesto na svetu, možda biste trebali da posetite nenaseljeno ostrvo Vaadhoo. Brilijantnu svetlucavost stvara mala vojska morskih mikroorganizama - fitoplanktona koji se nasukaju na plaži. Tokom dana, ovi planktoni su crvenkastih i smeđih nijansi, ali uveče se potpuno preobraze. 

Postoji više vrsta fitoplanktona koji poseduju bioluminscenciju - obrambeni mehanizam koji bi trebalo da otera potencijale napadače. Tako, kad su preplašeni, oni počnu da sjaje kako bi bili vidljivi. Na našu sreću.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Ti si moj brat! Bogdan i saigrač blistali nakon velike pobede!
NBA

Ti si moj brat! Bogdan i saigrač blistali nakon velike pobede!

Košarkaši Atlante savladali su Boston Seltikse u dramatičnom meču NBA lige rezultatom 123:122 nakon produžetka. Jedan od najzaslužnijih za trijumf Hoksa bio je kapiten Srbije Bogdan Bogdanović! Po završetku utakmice, Bogdanov saigrač Dejonte Marej pohvalno je govorio o Srbinu i istakao njegov doprinos u pobedi nad vodećim timom Istočne konferencije!

29.03.2024

16:45

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija