• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: dnevnik.hr

15.11.2015

13:22

(VIDEO) POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE koje je NASA poslala vanzemaljcima!

Zanimljivosti

(VIDEO) POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE koje je NASA poslala vanzemaljcima!

Podeli vest

Kada su 1977. godine službenici NASA-e u svemir poslali čuvene sonde Vojadžer 1 i Vojadžer 2, nisu ih samo opremili tehnikom koja nam i sada šalje izuzetno korisne podatke, već su na njih zalepili i aluminijumske kutije

Za te kutije do sada nisu svi čuli, a što je velika šteta jer se u njima nalaze takozvane Zlatne ploče koje će nas možda jednog dana predstaviti nekoj našoj svemirskoj braći i sestrama kada na njih nalete. 

Za sastavljanje tih ploča bio je zadužen američki astronom i popularizator naukeKarl Sagan, koji je kao medij izabrao fonograf i na njega, i to nakon šest nedelja dogovaranja s odborom, postavio 116 fotografija, pozdrave na više od 50 jezika i kompilaciju zvukova s naše planete. 


Družina je ujedno na fonograf stavila i 90 minuta muzike iz svih delova sveta, a kao zanimljivost navedimo da se među pesmama trebala naći i 'Here Comes the Sun' od The Beatlesa. 

NOVO OTKRIĆE NA PLUTONU Naučnici oduševljeni neviđenim fenomenom

Nažalost, taj je hit na kraju izbačen jer Bitlsi nisu uspeli da dobiju dozvolu svoje diskografske kuće, pa će za njih vanzemljani saznati tek kada jednom 'svrate do nas'.

Isto važi i za ratove, siromaštvo, bolesti, kriminal, ideologije i religije, jer su Sagan i ostali članovi odbora odlučili da vanzemljane ne opterećuju mračnom stranom naših lica za prvi put. 

Bilo kako bilo, portal Vox predstavio je u sredu svih 116 fotografija koje bi vanzemaljcima trebalo da kažu ko smo i šta smo, pa svakako savetujemo da i vi pogledate šta će prilikom prvog kontakta saznati o nama. 

POSAO U SVEMIRU NASA zapošljava, a ovo su uslovi!

Priči je zgodno dodati i to da se na fonografu nalazi i pozdrav tadašnjeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džimija Kartera, kao i to da će Zlatne ploče vrlo verovatno nadživeti sve što je ikada stvoreno na Zemlji.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija