• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

19.07.2016

22:30

PRONAĐENA NOVA ZEMLJA? Otkrivene četiri potencijalno naseljive planete!

Zanimljivosti

PRONAĐENA NOVA ZEMLJA? Otkrivene četiri potencijalno naseljive planete!

Podeli vest

Američka svemirska stanica NASA objavila je danas da su pomoću svemirskog teleskopa Kepler pronađene 104 nove egzoplanete, od kojih bi četiri mogle biti nastanjive

U nastavku misije K2, u kojoj su u maju ove godine pronadene 1.284 planete van Sunčevog sistema, pomoću Keplera je pronađeno 197 novih “kandidata” za planete, od kojih je 104 potvrđeno da jesu.

Ovim se broj poznatih egzoplaneta povećao na 2.429, od kojih bi na 25 mogao postojati život.

Među tih 104, četiri koje kruže oko zvezde K2-72 su najverovatnije stenovite poput Zemlje i na njima je moguć život.

(FOTO) VELIČANSTVEN SVEMIR! Zavirite u srce sazvežđa Orion!

K2-72 je zviezda M kategorije kakvih je više od tri četvrtine trenutno poznatih zvezda, a nalazi se na udaljenosti od 181 svetlosne godine od nas u sazvežđu Vodolije.

Planete koje kruže oko nje su prečnikom između 20 i 50 posto veće od Zemlje, a njihova matična zvezda je upola manja od Sunca i isijava upola manje svetlosti.

Život na ovim planetama je moguć iz razloga što su izuzetno blizu K2-72, bliže nego što je Merkur Suncu, i nalaze se u “nastanjivoj zoni”, preneo je Klix.ba.

(VIDEO) NAUČNICI ŠOKIRANI PRIZOROM: U svemiru pada sneg?

Naučnici pretpostavljaju da su dve planete najbliže K2-72 najverovatnije pretople da na njima postoji život kao na Zemlji, dok na druge dve najverovatnije postoji tekuća voda kao na Zemlji.

Godina na planeti K2-72c, trećoj od svoje zvezde, traje 15 dana na Zemlji i ona je oko 10 odsto toplija od Zemlje.

Na planeti K2-72e godina traje 24 zemaljska dana, a ona je šest odsto hladnija od Zemlje.

(VIDEO) BEZ PANIKE! Ogromna rupa se pojavila na Suncu!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija