• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: bktv

09.04.2017

13:46

JAPANCI NAMERILI DA PROBUŠE ZEMLJU: Ogromnom bušilicom pokušavaju da dođu jezgra planete!

Zanimljivosti

JAPANCI NAMERILI DA PROBUŠE ZEMLJU: Ogromnom bušilicom pokušavaju da dođu jezgra planete!

Podeli vest

Japanski naučnici žele da budu prvi u istoriji koji će stići do mantla, odnosno omotača zemljinog! Tim naučnika će za ovaj istorijski poduhvat koristiti džinovsku bušilicu kako bi došli do ovog sloja smeštenog 6 kilometara ispod površine

- Ako dođemo dotle, saznaćemo kompletnu istoriju Planete, to je naša motivacija - rekao je za CNN Natsue Abe, koji je uključen u projekat.

Mantl ili omotač jezgra je debela ljuska, sastavljena od gustih stena, koja okružuje spoljnje tečno jezgro, a nalazi se direktno ispod relativno tanke Zemljine kore. Proteže se do 2.900 kilometara dubine i zauzima 70 odsto Zemljine zapremine.

Japanska agencija JAMSTEC preuzela je ovaj epohalni projekat kojim će otići 4 kilometra ispod površine okeana, pre nego što "probuši" šest kilometara duboku rupu kako bi dostigla željenu destinaciju.

- Mi, zapravo, ne znamo tačan sadržaj mantla. Samo smo videli neke od materijala, kamen je divan - žućkasto-zelen - rekao je Abe.

Naučnici su i ranije istraživali mantl, ali bi japanska agencija JAMSTEC bila prva koja će otići u dubinu i to na tri lokacije u Pacifiku. Ovaj poduhvat planiran je da bude izveden do 2030. godine.

Lokacija na Havajima biće korišćena za preliminarna istraživanja u septembru, da se ispitaju debljina i temperatura kore.

Samo bušenje izvodće japanski naučni brod dizajniran da može da buši dublje nego bilo koji pre njega.

- To je najveći brod za bušenje i njegovi kapaciteti su tri puta veći od svih drugih -  navodi se.

Inače, tim naučnika ima četiri cilja: prvi je da se stigne do mantla, drugi je da se istraži površina koja ga okružuje, treći da se ustanovi kako formirana okeanska kora i četvrti da se vidi kakav život postoji unutar Planete i kakva su njegova ograničenja.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija