• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 021.rs

13.08.2018

16:13

NASA razvija robota koji će tražiti život na drugim planetama

Zanimljivosti

NASA razvija robota koji će tražiti život na drugim planetama

Podeli vest

Naučnica Melisa Flojd u Centru za svemirske letove Godar razvija robota koji će tražiti život na drugim planetama

Flojdova želi da napravi instrument koji bi mogao da "gleda" kroz uzorke tla i stena i traži dokaz postojanja bakterija ili drugih jednoćelijskih mikroorganizama arheja. Ovi organizmi su bili prvi koji su se pojavili na Zemlji, a Flojdova je počela da se pita da li se život razvija na drugim planetama kao što se razvijao na našoj. 

 - Šta ako se život na Marsu razvijao kao i na Zemlji? Mars je bombardovan istom 'hemijskom supom' kao i Zemlja -  izjavila je Flojdova. 

Glavni izazov je da razvije robota i protokol koji može efektivno da čini sve što naučnici čine na Zemlji. Tehnika koja se koristi jeste stavljanje uzorka na slajd, tretiranje ćelija tog uzorka, dodavanje molekularne sonde koja će se povezati s određenim delovima DNK ili RNK u ćeliji, zagrevanje uzorka, pa tek onda pregledanje pod mikroskopom. 


 - Pokušavam da utvrdim da li mogu da uradim istu stvar pomoću robota -  dodala je Flojdova. 

Ako to bude moguće, NASA može poslati robota samostalno ili kao deo rovera na drugu planetu ili mesec u našem solarnom sistemu. Robot bi mogao postati novi moćan alat za naučnike u potrazi za vanzemaljskim životom.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Paja

pre 5 godina

Nasa ne zna ni film iz foto aparata da razvije a kamoli tamo nekog robota ;)

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija