• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92.net/informer.rs

06.11.2018

09:17

(FOTO) MAGIJA! NASA objavila spektakularnu sliku nastalu u senci mlade zvezde!

Zanimljivosti

(FOTO) MAGIJA! NASA objavila spektakularnu sliku nastalu u senci mlade zvezde!

Podeli vest

Svemirski teleskop Habl zabeležio je jednu od najspektakularnijih slika svemira - senku u obliku šišmiša koja se nadvija nad 1.300 svetlosnih godina udaljenom zvezdom

Senka koju je zabeležio teleskop Habl svemiru otkriva neke informacije koje do sada nismo primetili. 

Zahvaljujući infracrvenom senzoru na teleskopu, Nasa je snimila predivan prizor senke, koja ima oblik šišmiša, a nadvija se nad udaljenom zvezdom HBC 672. 

Zvezda koja podseća na Sunce je udaljena više od hiljadu svetlosnih godina od naše planete. Odblesak njene svetlosti sa diska prašine, kamenja i leda koji je okružuju formira veličanstvene senke koje izgledaju kao ispružena krila šišmiša. 

Za ovu pojavu se može reći da nastaje 'van sveta', jer pripada sazvežđu Maglica Serpens, udaljenom oko 1.300 svetlosnih godina od Zemlje. 

"Krila" zauzimaju površinu dvesta puta veću od našeg Sunčevog sistema i upravo ta senka otkriva svetlost zvezde HBC 672, koja je predaleko od nas da bi uspeo da je zabeleži Habl. 

Senka šišmiša, nazvana zbog oblika šišmiša, nagoveštava kako je Sunčev sistem izgledao pre više milijardi godina, objasnio je Klaus Pontopidan iz Naučnog instituta za svemirski teleskop.
 

 - Ovo je nešto slično prizoru koji bismo zatekli prolazeći pokraj našeg sistema dok je bio u 'mlađim danima', odnosno svega jedan do dva miliona godina nakon njegovog nastanka. Ova slika nam daje ideju kako bi mogao da izgleda naš sunčev sistem neposredno nakon nastajanja. Ko zna, možda je i on nekad davno stvarao senku poput ove -  kazao je Klaus Pontopidan.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija