• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegram.hr/Informer.rs

08.12.2018

14:13

NIJE ONO ŠTO MISLITE: Ne rastu nam samo nos i uši kad starimo!

Zanimljivosti

NIJE ONO ŠTO MISLITE: Ne rastu nam samo nos i uši kad starimo!

Podeli vest

Čovek od 50 godina prešao je otprilike 120.000 kilometara. Ukoliko je vodio veoma aktivan život, možda je ovaj broj dostigao i pre nego što je navršio pola veka

Do pedesete godine života, čovek izgubi polovinu masnih obloga na tabanima. A možda će mu trebati i cipele za broj veće nego u dvadesetim godinama. 

Do toga delimično dolazi zbog viška kilograma koji stvaraju veći pritisak na stopala. Delom i zbog toga što su ligamenti i tetive izgubili na elastičnosti, što ih čini osetljivim na povrede i mikrotrošenje. 

Žene koje su rodile imaju još jedan razlog za povećanje broja cipele, hormone koji se luče u trudnoći i opuštaju ligamente.

Foto: Pixabay

Menopauza utiče i na zdravlje stopala. Gubitak estrogena i druge hormonske promene povezane su sa manjom gustinom kostiju, zbog čega, kada se izgubi puno koštane mase, dolazi do osteoporoze. Osteoporoza povećava rizik od stresnih fraktura, zbira manjih trauma, u bilo kojoj od kostiju stopala. 

PAZITE NA VAGINU: Da li znate kako reaguje na novog partnera?

Celokupan stres je veći od čvrstine i elastičnosti kosti, pa ona popušta i kao rezultat imamo frakturu. Ako se ne leči kako treba, male pukotine, debljine dlake, mogu da se pogoršaju, pa se i kost može pomeriti sa svog mesta, objašnjavaju stručnjaci Medicinske škole univerziteta Harvard.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sta raste

pre 5 godina

I? Sta jos raste? Stopala? Izmislise toplu vodu, "naucnici". Ko ih samo placa da zamajavaju narod? E, "naucnici". Koliko njima treba pameti i znanja, da otkriju ovako nesto? Dosta s glupostima. Sta nam se smanjuje? To jos nisu otkrili.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija