• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: RINA

22.05.2019

20:30

(HIT VIDEO) VELJA ILIĆ OTKRIO NOVU MAŠINU, ONU ZA ONO ŠTO IMA ONU RUKU! Instalirao PROTIVRGADNI TOP na imanju!

Zanimljivosti

(HIT VIDEO) VELJA ILIĆ OTKRIO NOVU MAŠINU, ONU ZA ONO ŠTO IMA ONU RUKU! Instalirao PROTIVRGADNI TOP na imanju!

Podeli vest

Kad se negde na nebeskom svodu pojavi protivgradni oblak, svaki srpski seljak preznoji se i počne da treperi. Može li neka druga sila da ga spasi od te nepredvidive, postoji li neka mašina koja će ga odbraniti

"Da, postoji. To je protivgradni top", kaže za RINU Velimir Ilić (68), ministar u više srpskih vlada, i vlasnik plantaže od 29 hektara šljiva stenli, u Kačulicama pod Jelicom, nedaleko od Čačka.

Ilić je svojevremeno bio ministar za vanredne situacije, kada je briljirao izjavom o vozilu koje "ima ruku". Na plan o postavljanju tog napadača na oblake došao po zamisli koja je, davno, nastala u svetu. Danas se taj sistem koristi za odbranu, recimo, hiljada novih, skupocenih automobila spremljenih za prodaju, i parkiranih ispred velikih nemačkih fabrika.

"Napravilili smo protivgradni top koji radi na gas acetilen. Dve boce u mojoj protivgradnoj stanici služe za čitavu sezonu”.

Navodi da ova protivgradna oprema štiti 80 hektara i košta za izradom i montažom kompletno 20.000 evra, ili isto koliko i zaštitna mreža sa stubovima za samo jedan hektar voćnjaka.

"Top se sastoji od dva odeljenja, fizički mora da se odvoje ono gde se čuva gas i gde je reaktor. Reaktor vrši dovođenje gasa i on se ovde sabija, tu se pomoću bobine i akumulatora baca varnica. Kada se zapali stvara se izuzetno visoka temperatura  i to odlazi prema nebu, uz veoma jak zvuk koji udara u oblake i razara ih.

Postoji kompletna elektronika koja služi za elektronsko navođenje. Unutra ima kartica kao u mobilnom telefonu i bilo gde da se nalazite u svetu, ako vam jave da gradonosni oblaci dolaze prema vašem području, vi okrenete ili pošaljete SMS i ceo sistem odmah reaguje. Kreće se brzinom zvuka".

Ilić tvrdi da je nameravao da napravi pokretni, šetajući top:

"Stavili smo ga na točkove da može prikolicom ili kamionom da se vozi. Da štiti u ranoj berbi trešnju, jagode, a zatim grožđe koje kasnije stiže. Da se premešta na više lokacija. Nije to puno, kada bi bilo malo subvencija od države i od seljaka, to bi moglo da se izgradi".




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
slađa

pre 4 godine

Da iko zaista brine o zdravom razumu i srpskom poljoprivredniku, protivgradni top bi davno bio rasprostranjeno sredstvo odbrane od gradonosnih oblaka. Ljudi ne bi kao u prepotopsko doba gledali u nebo i molili Boga da ih poštedi, a osiguravajuće kuće trljale ruke.

NIKOLAKRAJINALONDON

pre 4 godine

Koliko je Velja imao hektara sljive pre nego sto je bagerom dosao u Beograd ?

baba roga

pre 4 godine

Pita li neko kako je ovaj "ugledni domaćin"stekao sve ovo posle 5 oktobra 2000 god ? Šta kažu oni koji su mu pravili društvo tad,jer i oni imaju ovoliko ? E Srbijo...

Hu

pre 4 godine

Samo dvije riječi ste stavili u tekstu istinite......A,neću ja da ih navedem,jer neću da iskačem.....:))))))))Poz.....

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija