• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dnevno.hr

23.06.2019

20:45 >> 20:49

(VIDEO) NA KOZARI PRONAĐENI DOKAZI DA SU U BIH BILI DIVOVI! Džinovske alke mogle su služiti samo kao VEZOVI ZA OGROMNE BRODOVE!

Zanimljivosti

(VIDEO) NA KOZARI PRONAĐENI DOKAZI DA SU U BIH BILI DIVOVI! Džinovske alke mogle su služiti samo kao VEZOVI ZA OGROMNE BRODOVE!

Podeli vest

Divovske alke, prstenje i fino isklesano kamenje može se pronaći u brdima oko Vogošće, na Trebeviću, zatim između Breze i Vareša, blizu Dubrovnika i na nekoliko mesta u istočnoj BiH, npr. u Rogatici. Takođe ih ima četiri na Bjelašnici i Vlašiću, Vranici, Prenju, Veležu, zatim Majevici i Bukovici, nedaleko od Travnika iznad Stolca, kao i na Kozari nadomak Prijedora

Lokalni stanovnici smatraju da je važno da se ova otkrića detaljnije ispitaju. O misterioznom prstenju govore godinama, i neki od njih tvrde da su oni dokaz da su nekad divovi hodali zemljom.

Drugi, koji ne veruju da je prstenje toliko staro, upućuju na činjenicu da se Panonsko more nalazilo u Panonskoj nizini pre oko 30 miliona godina. Ovo more nestalo je pre oko 600.000 godina. Ne bi postojao razlog da se napravi prstenje za vezanje brodova ako brodovi ne bi mogli stići do navodnih luka.

U vjeme Panonskog mora nije bilo ljudi. Ko je onda pravio te brodove? Prvi ljudi koji su pravili takve alate pojavili su se pre 200.000 godina, što je 400.000 godina nakon nestanka Panonskog mora.

Kozara, jedna od planina na kojoj je prstenje pronađeno, bila je u okeanu pre 50.000 godina. Kada se Panonsko more povuklo, pojavile su se obale. Upravo zato stručnjaci smatraju da divovsko prstenje ne može biti iz tog razdoblja.

Neki smatraju da je ono tek nedavno postavljeno kako bi se vezale "meteosonde" za zemlju. Dejan Pelvis, profesor istorije u gimnaziji u Prijedoru, veruje da je prstenje s Kozare jedan od mnogih neverojatnih misterija prošlosti. Svi takvi misteriji dele jednu stvar - nitko ne može objasniti njihovo poreklo i namenu.

Ekspedicija u listopadu 2002. godine posjećuje Kozicu i na navedenoj lokaciji nalazi horizontalnu kamenu alku, promjera oko četiri metra, koja se smatra ležištem prave alke. Ekspedicija je organizovana na osnovu tvrdnje da je 1970-tih godina tu postojala alka, ali na veliko iznenađenje svih sudionika, alka nije pronađena.

Travničani tvrde da se jedna alka nalazi iznad glavne ceste na ulazu u Travnik, gledajući od Sarajeva. S obzirom na to da je ta stena obilno obrasla vegetacijom, nemoguće je primetiti njeno prisustvo.

Fra Branko, franjevac iz samostana Guča Gora, priča kako su se na steni u Han Biloj 1937. godine, kada je on tamo bio, nalazile alke. Na pomenutoj steni se nalaze samo kvadratno uklesana udubljenja dimenzija 60 x 40 x 25 cm. Niko od meštana ne seća se alki. Stena je podlokana vodom, odnosno izgleda kao da je erodirala od udara talasa.

Je li ova stijena u blizini reke Bile nekad imala alke za koje su se vezali brodovi?

Priča se o postojanju alki u selu Lađice, koje se po kazivanju tako zove, jer je tu nekada bila luka, a brodovi su se vezivali za alke na steni iznad današnjeg sela. Stena je uistinu impozantna. Diže se vertikalno iznad sela u visinu od oko 200 metara. Najzanimljivije je to što je stena većim delom koralni greben.

Jedan meštanin pripoveda priču iz davnina, kako su u ovom kraju bile četiri luke: iznad sela Klopče kod Zenice, iznad sela Gajci koje se nalazi povrh Kazneno-popravnog doma Zenica, iznad sela Lađice i iznad sela Lokve, koje se nalazi negde povrh Busovače. I da se na sve četiri lokacije nalaze alke kao ostaci tih luka.

Nastavnik iz Brčkog 70-tih godina organizuje izlet u Crne pećine na Majevici i u taj pohod vodi učenike i nastavnike. Na ulazu u jednu od pećina nalazio se veliki monolit sa alkama promera oko 40 cm koje su visile na konzolnim produžetcima usađenima u monolit tako čvrsto da se nisu mogle izvaditi ni pomaknuti. Bile su delomično korodirane crnom korozijom ispod koje je mestimično probijao čelični sjaj. Moglo bi se zaključiti da je reč o nekoj baš kvalitetnoj čeličnoj leguri. Alki je bilo nekoliko. Zidovi pećine bili su puni okamenjenih školjki.

Lokalni stanovnici imaju nekoliko teorija o tom prstenju. Neki kažu da ga je postavilo Austro-ugarsko carstvo kako bi se olakšao transport drva preko planina. Drugi kažu da divovsko prstenje dolazi iz vremena kada je postojalo Panonsko more i da su koristili za vezanje brodova jer je regija navodno korišćena kao morska luka.

Misteriozno divovsko prstenje, alke koje je pronađeno na vrhovima planina ukazuje na to da su ih koristila divovska bića koja su naseljavala tu regiju pre nekoliko miliona godina.

Postoje legende koje govore o divovima i njihovim ogromnim brodovima. Neki pretpostavljaju da su divovsko prstenje napravili divovi, drevni brodovlasnici i mornari koji su naseljavali regiju u dalekoj prošlosti. Postavlja se i pitanje da li je moguće da je prstenje staro i do nekoliko miliona godina, i ako jest od kojeg je materijala napravljeno.

S obzirom na to da ovu temu nitko nije službeno istražio, mogućnosti nagađanja postale su beskrajne. Lokalni stanovnici naveli su da ima i brojnih drugih otkrića u tom delu koja se ne mogu objasniti, ali smatraju "da se namerno kriju od naroda.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija