• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.07.2019

17:31

TESLA JE TREBALO DA SE OŽENI LENKOM DUNĐERSKI! Laza Kostić ih je spojio, a onda mu je stiglo TESLINO PISMO!

Zanimljivosti

TESLA JE TREBALO DA SE OŽENI LENKOM DUNĐERSKI! Laza Kostić ih je spojio, a onda mu je stiglo TESLINO PISMO!

Podeli vest

Zabranjena ljubav Laze Kostića i Lenke Dunđerski spada u jedne od najvećih ljubavnih priča sa naših prostora, koja je rezultirala tragičnim krajem

O, za to vreme skandaloznoj ljubavi, koju je sprečila razlika od celih 30 godina, i danas se malo zna. Ono što je ostalo poznato jeste da između njih dvoje nikada nije bilo ničeg više od platonske ljubavi, koja je, posle tragičnog kraja mlade Lenke, pretočena u jednu od najlepših ljubavnih pesama srpske književnosti "Santa Maria della Salute". 

U vreme kada je već uveliko bio zaljubljen u mladu Lenku, Laza Kostić redovno je razmenjivao pisma sa Nikolom Teslom. Njihovo prijateljstvo započelo je susretom u Pešti 1892. godine, a nastavilo se dopisivanjima koja su trajala duže od jedne decenije.

Pisma koja su ova dvojica srspkih velikana razmenjivala, većinom nisu sačuvana, međutim, ostalo je jedno, koje baca svetlo na ljubavnu priču Lenke i Laze. 

Iz ove prepiske saznaje se da je u jednom trenutku čuveni srpski pesnik predložio svom prijatelju i velikom naučniku da se oženi Lenkom Dunđerski. 

"Dragi prijatelju, danas je od prilike treća obljetnica kako smo se ono sastali u Pešti i onako lijepo proveli ono nekoliko dana. Naumio sam da proslavim taj dan. Šta mislite kako? Ne biste nikad pogodili da vam ne kažem: hoću da vas oženim! Quelle idée! Reći ćete. Znam šta ćete reći, znam šta ćete pomisliti, sve znam, pa ipak! Promislite se dobro, sve mislite na jedno smislite, pa mi javite na šta ste smislili. Ako pristajete, poslaću vam odmah sliku moje namjenjenice i doznaćete njeno ime. Bilo kako bilo, svakojako vjerujte da ostajem navjek vaš prijatelj, Laza Kostić...", stoji u prvom Lazinom pismu na ovu temu upućenom Tesli.

Laza Kostić do kraja pisma ni u jednom trenutku nije spomenuo da je i sam jako zaljubljen u Lenku, ali da se zbog razlike od 30 godina ne usuđuje da je zaprosi. 

ZABRINJAVAJUĆE! AMAZON NESTAJE, od prašume će ostati samo SAVANA

Foto: wikipedia.org

Iako Teslin odgovor nije sačuvan, iz jednog drugog Lazinog pisma upućenog naučniku može se zaključiti kakvo pismo i odgovor mu je genije iz Smiljana poslao. 

"Dragi prijatelju, ako hoćete da vam rečem po duši, ja se drugom odgovoru nisam ni nadao. A kad već govorim o duši i kad se dobro promislim, valja mi priznati: na vašem mestu, ne bih ni ja drugojačije... Najkrupniji razlog za vašu ženidbu bio bi da se ne satre seme koje rađa takove detiće... Zato nemojte misliti ni sa kakvim bolom na to da ste vi zadnji svoga roda... Jer, napokon, vaše pleme, pa da je i Nemanjino, ne bi se moglo lepše završiti nego takvim egzemplarom... ", navodi Kostić u pismu koje je objavljeno 2010. u Godišnjaku Gradskog muzeja Sombor.
Svoje provodadžisanje Laza nije krio ni od Lenke, koja je zbog toga bila očajna, što se može videti iz zapisa iz njenog dnevnika. 

U leto 1895. godine Lenka zapisuje u svoj dnevnik sledeće: 

"Ne znam šta je s njim. Javio se, ali kako! Nudi mi udaju za nekog gospodina iz Amerike, našeg porekla, slavnog pronalazača, mislim da se zove Nikola, prezime mu je čudno. Kako ne razume da ja hoću samo njega! Neću ni lepog, ni mladog, ni visokog… Ovo više ne mogu da izdržim!"

Kako mu je plan da spoji Lenku i Teslu propao, Laza je povukao drastičan potez kako bi se zauvek odvojio od svoje najveće ljubavi. 

Nedugo nakon ovog provodadžisanja Laza se, na predlog Lenkinog oca, oženio bogatom Julijanom Julčom Palanački iz Sombora. 

Kao rekaciju na tu vest Lenka beleži u svom dnevniku: 

"Gotovo je sve. On se oženio! Da li je mogao da bude svirepiji? Za kuma je pozvao mog oca! Savršen zločin, bez traga. Ali zašto? Šta sam nažao učinila? Zašto se oženio za bogatstvo i samo zbog toga? Čujem, nije ni lepa, ni mlada, samo miraždžika. Zar na to spade moj veliki pesnik i svi njegovi, i moji ideali? Otišla je moja sreća. Našto sada i život?"

(VIDEO) NLO SNIMLJEN U RIMU! Misteriozna kugla lebdi i svetluca usred bela dana! ITALIJANI UBEĐENI DA SU TO MALI ZELENI!

Foto: Promo/Informer

Samo dva meseca kasnije Lenka iznenada umire 8. novembra, baš na svoj 25. rođendana. 
Ova vest zadesila je Lazu dok je bio na medenom mesecu sa svojom novopečenom suprugom u Veneciji. 

"Posle kratkog i teškog bolovanja, 8. novembra, u 25. godini mlađanog joj veka, u večnost se preselila Lenka Dunđerski", glasila je poruka koju je Laza dobio.

Punih 14 godina nakon njene smrti Laza piše pesmu "Santa Maria della Salute", a samo godinu dana kasnije i sam se pridružuje svojoj Lenki. 

Sa druge strane, Nikola Tesla nikada se nije ženio. Život je proveo u apstinenciji, smatrajući da je seks poguban za njegov intelekt i rad. 

"Mislim da ne biste mogli nabrojati mnogo dobrih izuma oženjenih ljudi", izjavio je jednom prilikom. 

Da li zbog ovog čvrstog stava ili markantnog izgleda, Tesla je bio omiljen među ženama. 
On je, međutim, ostao dosledan sebi, a do kraja je ostalo nepoznato da li je ikada imao nešto više sa ženama, osim prijateljskog odnosa. 
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vita

pre 4 godine

Lenkin dnevnij je fejk. Ona je imala dnevnik ali ga je njen brat spalio posle njene smrti. Ovo su izmišljotine koje je natrabunjala jedna "poznata" beogradska spisateljica. Stvarno mislite da obrazovana devojka kakva je Lenka bila nije znala jo je Tesla? On je tad bio na vrhuncu svoje popularnosti, dolazio je u to vreme u rodni kraj i posetio i Beograd, u celom srpstvu je njegova poseta bila ispraćena sa velikom pompom, u odboru za doček bili su i Zmaj i Kostić i svi najbitniji Srbi tog vremena. Nije ona bila neka čobanica s Romanije pa da nije čula za to. A devojci iz Austrougarske gde je živela neverovatna mešavina naroda i koja se školovala u Pešti i Beču, sigurno nije moglo biti čudno prezime Tesla.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija