• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.07.2019

19:06

(FOTO) DESET MISTERIJA REZIDENCIJE BRITANSKOG PREMIJERA! Koliko ima soba povezanih lavirintom, zašto vrata nemaju ključaonicu i ko je jedini stalni stanar Dauning strita br. 10?

Zanimljivosti

(FOTO) DESET MISTERIJA REZIDENCIJE BRITANSKOG PREMIJERA! Koliko ima soba povezanih lavirintom, zašto vrata nemaju ključaonicu i ko je jedini stalni stanar Dauning strita br. 10?

Podeli vest

Dauning strit broj 10, čiji je od skoro novi stanar britanski premijer Boris Džonson, postao je rezidencija prvog čoveka britanske vlade kada je kralj Džordž Drugi pocetkom 1730-tih to mesto poklonio prvom britanskom premijeru ser Robertu Volpolu

Iza čuvenih crnih vrata još od 1735. godine donose se neke od najvažnijih politickih odluka, a zgrada je mnogo veća, nego što deluje spolja. 

BBC na srpskom prenosi 10 zanimljivosti o tom mestu, među kojima je i da vrata na Dauning stritu 10 nemaju ključaonicu. 

-To je zato što neko unutra dežura 24 sata dnevno. Inače, vrata se i mogu otvoriti samo iznutra - navodi BBC i dodaje da ih otvaraju službenici.

VELIKI UDARAC ZA NOVOG ŠEFA VLADE U LONDONU! Škoti najavili Džonsonu da se otcepljuju do 2021.



Na sajtu britanske vlade se navodi da je, nažalost, jedna od najpoznatijih ulica na svetu ime dobila po Džordžu Dauningu, vrlo neprijatnom čoveku.

Ovaj škrti i ponekad brutalni diplomata 1682. godine na tom mestu izgradio je 15 do 20 kuća.

Da bi uštedeo, ugradio im je slabe temelje, iako je tu močvarno zemljište. Umesto gusto poređanih cigli, na fasadama su iscrtane linije kako bi zidovi delovali čvršće.

Poslednji privatni stanar na ovoj adresi bio je gospodin Čiken, što na engleskom jeziku znači pile, o kome nema mnogo podataka.

 

DŽONSON PORUČIO MERKELOVOJ: Dogovor o Bregzitu moguć jedino uz ukidanje bekstopa



Kao treću zanimljivost BBC navodi da sanduče stoji samo za ukras. 

Originalna vrata napravljena od crne hrastovine, verovatno još iz 1735. godine, zamenjena su 1991. posle napada IRA - irskih pobunjenika, tokom kojeg je četvoro zadobilo lakše povrede.

Nova su napravljena tako da izgledaju isti kao prethodna, koja se čuvaju u Čerčilovom Muzeju. 

Ona imaju zlatnu pločicu na mestu nekadašnjeg poštanskog sandučeta, ali tu više ne mogu da se ostave pisma.

Fasada je bila žuta, a vrata zelena. 

Nekada je sadašnja rezidencija bila na broju 5, a prenumerisana na 10 od 1779. godine.

Za razliku od premijera koji se smenjuju, Dauning strit ima i jednog stalnog stanara - mačka Larija koji se uselio 2011. i koji je s vremenom postao miljenik Britanaca, koji mu svakodnevno šalju poklone.

Foto: AP PHOTO



Zgrada je zamalo srušena 1940. Nemački Luftvafe, naime, bombardovao je Dauning strit 14. oktobra 1940. i zgradu gotovo srušio.

Kuhinja i rezidencijalne prostorije pretprele su ogromnu štetu, a za to vreme je premijer Vinston Čerčil večerao u Vrtnoj sobi.

DŽONSON PLAKAO ZBOG MILICE RAKIĆ! Evo šta je britanski premijer rekao o ZLOČINAČKOM BOMBARDOVANJU SRBIJE



Do kraja rata zgrada je bila u vrlo lošem stanju - razmatralo se da li da je sruše, ali su se ipak opredelili za temeljnu rekonstrukciju tokom 50-tih godina prošlog veka.

Zgrada, sačinjena od tri kuće, ima skoro 100 soba koje su povezane lavirintom hodnika i pregrada, a bašta se prostire na površini od oko 2.000 kvadratnih metara.

Prvi premijer koji se uselio u kompleks zgrada u Dauning stritu bio je Toni Bler 1997. godine, ali u broj 11.

Njegov primer sledili su svi, do poslednjeg Džonsona, koji tek pakuje kofere.

On i njegova partnerka Keri Sajmonds verovatno će u novi dom povesti i psa, da pravi društvo mačku Lariju. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje
Društvo

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje

Zbog energetske krize, Vlada je cene struje i gasa držala pod kontrolom. Od maja cena se formira na tržištu i stekli su se uslovi za pojeftinjenje za privredu - struje za više od 20 odsto, a gasa 15 procenata. Za domaćinstva cene ostaju iste, a u EPS-u i "Srbijagasu" kažu da do kraja godine neće biti ni poskupljenja, piše RTS.

19.04.2024

09:15

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija