• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf.rs/Informer.rs

09.08.2019

07:55

(FOTO) OTKRIVENA najstarija zveda u svemiru i 39 prastarih galaksija!

Zanimljivosti

(FOTO) OTKRIVENA najstarija zveda u svemiru i 39 prastarih galaksija!

Podeli vest

Astronomi su nedavno došli do fascinantnih uvida o dalekoj prošlosti našeg svemira. Ne samo da su otkrili 39 masivnih drevnih galaksija, za koje nismo ranije znali, već su uočili zvezdu koja je skoro jednako stara kao i naš svemir

Naime, crveni div "SMSS J160540.18–144323.1", koji se nalazi otprilike na 35.000 svetlosnih godina udaljenosti, ima najmanju količinu uočenog gvožđa među svim do sada analiziranim zvezdama u našoj galaksiji, piše "Science Alert".

ANEMIČNA ZVEZDA

Taj manjak gvožđa znači da je reč o jednoj od najstarijih zvezda u celom svemiru, koja verojatno pripada drugoj generaciji zvezda nakon Velikog praska koji se dogodio pre 13,8 milijardi godina.

- Ova anemična zvezda, koja se verovatno formirala samo nekoliko stotina miliona godina nakon Velikog praska, ima količinu gvožđa 1,5 miliona puta nižu od one koju ima Sunce - objasnio je astronom Tomas Nordlender s Australijskog nacionalnog univerziteta.

GRAD S VEŠTAČKOM KIŠOM USRED PUSTINJE! Saudijski princ radi na novom projektu koji će šokirati svet

Prema anemičnosti zvezda, možemo proceniti i njihovu starost jer u vrlo ranom svemiru skoro uopšte nije bilo metala. Prve zvezde sastojale su se uglavnom od vodonika i helijuma, a smatra se da su bile vrlo masivne, vrlo vruće i kratkoga veka. Te zvezde spadaju pod takozvanu Populaciju III, ali ih nikada nismo videli i verojatno nikada ni nećemo.

No, možemo uočiti zvezde sledeće generacije, među koje spada i "SMSS J160540.18–144323.1" na osnovu kojih možemo uvideti kako su izgledale prve zvezde u svemiru.

Foto: Pixabay

Astronomi smatraju da je zvezda koja je dala gvožđe "SMSS J160540.18–144323.1" bila relativno male mase za rani svemir, samo oko 10 puta veće mase od Sunca. No, to je bilo dovoljno za stvaranje neutronske zvezde i relativno slabe supernove pri čemu je došlo do stvaranja težih elemenata poput gvožđa, koje je onda apsorbovala zvezda sledeće generacije, odnosno u ovom slučaju "SMSS J160540.18–144323.1".

Dakle, ovaj crveni div vrlo verovatno spada među prve članove zvezda druge generacije. A sada umire, odnosno nalazi se na samom kraju svog životnog veka koristeći poslednje tragove vodonika pre nego što pređe na fuziju helijuma.

Istraživanje o najstarijoj zvezdi objavljeno je u časopisu "Monthly Notices of the Royal Astronomical Society".

NAJSTARIJE UOČENE GALAKSIJE

Druga grupa naučnika primetila je drevne galaksije koristeći opservatorije na Zemlji, ali i u svemiru, i kažu da je ovo prvo otkriće takvog skupa prastarih galaksija, piše "CNN".

- Sada smo prvi put otkrili tako veliku populaciju ogromnih galaksija koje su nastale tokom prve dve milijarde godina nakon nastanka svemira, koji je sada star 13,7 milijardi godina. One su za nas do sada bile nevidljive - rekao je astronom Tao Vang sa Univerziteta Tokio i Japanske nacionalne astronomske opservatorije.

- Zanimljivo je to da su ovi nalazi kontradiktorni s trenutnim modelima za to razdoblje kosmičke evolucije i pomoći će nam pri boljem shvatanju razvoja svemira. Naime, ranije studije ukazuju na postojanje izuzetno aktivnih galaksija koje formiraju mnoštvo zvezda u ranom svemiru, no izgleda da je njihova populacija prilično ograničena - rekao je.

"DOVODI SE U PITANJE NAŠE RAZUMEVANJE FORMIRANJA MASIVNIH GALAKSIJA"

- Naime, naše trenutno znanje o istoriji formiranja zvezda tokom prve dve milijarde godina se uglavnom temelji na galaksijama identifikovanim u ultraljubičastom svetlu. Međutim, poznato je da ova populacija galaksija ne predstavlja najmasovnije galaksije, koje su bogate prašinom i populacijom starih zvezda - piše u istraživanju koje je objavljeno u uglednom časopisu "Nature".

Foto: Pixabay

- Stoga se postavlja pitanje o stvarnom obilju masivnih galaksija i gustini stope formiranja zvezda u ranom svemiru. Iako je nedavno otkriveno nekoliko masivnih galaksija nevidljivih u ultraljubičastom svetlu, a koje pripadaju ranoj epohi, većina njih su galaksije s izuzetno visokom stopom formiranja zvezda, koje prelaze 1.000 Sunčevih masa godišnje, što sugeriše da one ne predstavljaju najveći deo populacije masivnih galaksija - dodaje se.

- U ovome istraživanju pišemo o otkriću 39 ogromnih galaksija, koje su nevidljive u spektralnom području od ultraljubičastog do skoro infracrvenog zračenja. Sa stopom stvaranja zvezda od 200 sunčanih masa godišnje, ove galaksije predstavljaju najveću populaciju masivnih galaksija koje nisu bile uočene u ranijim istraživanjima. One su verovatno preteče najvećih današnjih galaksija. Tako veliko obilje masivnih i prašnjavih galaksija u ranom svemiru dovodi u pitanje naše razumevanje formiranja masivnih galaksija - zaključuje se u istraživanju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Srecko

pre 4 godine

Toliko lupaju - naucnici - da bi im i nas predsednik pozavideo. Ova zvezda ili one galaksije. Teorije . Svemir star onoliko , a koliko to. Neznaju sta je svemir ali znaju koliko je star. Ha ha. Neptun je do skoro bio planeta ali sa hublom su shvatili da im je teorija losa jer u suncevom sistemu ima jos nekoliko hiljada NEPTUNA. Veliki prasak - nastanak kosmosa , glupost . Neznamo odakle gorivo za sve te zvezde ali znamo da je nesto eksplodiralo i da je nastao kosmos - ha ha. Hoce da odu na Mars a sta tamo traze. Samo opravdavaju pare za istrazivanja. Pozitivno je to sto mnogo vise znamo i moraju da nas lazu da bi investirali u istrazivanja ali su poceli da preteruju. Mislim da bih mogao da Amerima dokazem da nisu spustili coveka na mesec . Jesu sleteli ali poleteli nisu . A ako su to uradili 1969-e zasto neodu sada. Sada bi se znalo da nemogu.

Izbori 2024

Vesti

Tošković je dao najviše što je mogao za svoju otadžbinu! Vučević i Mojsilović posetili povređenog pripadnika 72. brigade
Društvo

Tošković je dao najviše što je mogao za svoju otadžbinu! Vučević i Mojsilović posetili povređenog pripadnika 72. brigade

Ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović posetili su danas povređenog pripadnika 72. brigade za specijalne operacije, starijeg vodnika Branka Vojvodića, koji je primljen na Vojnomedicinsku akademiju, nakon zadobijanja teških povreda tokom vežbe desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav u okviru vojnog kompleksa "Orešac".

16.04.2024

18:28

TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!
Live TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!

Predsednica Skupštine Ana Brnabić bila je gošća "Kolegijuma" Informer TV. Ona je pričala za našu televiziju o izborima, opoziciji, ali i o aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima kao što su glasanje o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope, kao i o pokušaju uvođenja sramne rezolucije o Srebrenici koja ima za cilj da etiketira srpski narod kao genocidan.

16.04.2024

14:42

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!
Partizan

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!

Fudbaleri Partizana poraženi su u meču 30. kola Superlige na Banovom brdu od Čukaričkog (3:2), čime su praktično ispali iz šampionske trke u domaćem šampionatu. Prethodnog leta, crno-beli su u prvom kolu gostovali u Bačkoj Topoli i u sudijskoj nadoknadi ostali su bez trijumfa nad TSC-om (3:3). Kako su započeli, puleni Igora Duljaja na isti način su i okončali regularni deo šampionata - "ludom" utakmicom punom preokreta, na kraju čega su ostali uskraćeni za bodove.

16.04.2024

17:02

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija