• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net

14.08.2019

19:51

NEOBJAŠNJIV FENOMEN! ŠTA TO BLJEŠTI IZ CRNE RUPE?! Astronomi su uočili čudnu svetlost koju ne mogu da dokuče

Zanimljivosti

NEOBJAŠNJIV FENOMEN! ŠTA TO BLJEŠTI IZ CRNE RUPE?! Astronomi su uočili čudnu svetlost koju ne mogu da dokuče

Podeli vest

Naša galaksija Mlečni put ima crnu rupu u svom središtu, poznatu pod imenom "Strelac A", a koja je počela da šalje neobične zrake, snažnije nego ikada do sada koji su viđeni

Naučnici još nisu utvrdili zašto crna rupa "šalje" ove odbljeske, iako su ih posmatrali u realnom vremenu, navodi Independent.

Oni navode da je šansa da vide takav niz eksplozija koji se šalju kroz galaksiju veoma mala, nakon što su to izračunali koristeći "najopsežniji statistički model ikada objavljen", a svoje zaključke su objavili i naučnom radu.

Istraživači su, takođe, naveli da je šansa da vide ovakvo zračenje tokom noći 0,3 odsto, a šansa da je vide više od četiri noći je manja od 0,05 procenata.

To zračenje može da znači i da je crna rupa postala "aktivnija" ili da je počela da "prikuplja" više različitih "materijala".

(VIDEO) NEVEROVATNO NAUČNO OTKRIĆE: Prva fotografija crne rupe!

Ali, kako navode istraživači, to može da sugeriše i da je dosadašnje poimanje crne rupe pogrešno i da će morati da otkriju način da što bolje razumeju njeno postojanje.

Ti odbljesci mogu da se dese i kada se zvezda poznata pod imenom SO-2 približi crnoj rupi, a što se dogodilo prošle godine.

Međutim, ipak nisu uspeli da dokuče od čega su nastali ti odbljesci i nastavljaju sa posmatranjem crne rupe, kako bi razumeli fizičke procese koji bi mogli da utiču na njeno menjanje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sargon25920

pre 4 godine

По мом мишљењу црна рупа је само чеп торуса.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija