• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srbija Danas

14.08.2019

21:22

METUZALEM POBIO TEORIJU VELIKOG PRASKA! Revolucija kosmičkih razmera, NIŠTA NIJE KAO ŠTO SMO MISLILI!

Zanimljivosti

METUZALEM POBIO TEORIJU VELIKOG PRASKA! Revolucija kosmičkih razmera, NIŠTA NIJE KAO ŠTO SMO MISLILI!

Podeli vest

Zvezda, poznata kao Metuzalem, a čiji je naučni naziv HD 140283, udaljena je oko 200 svetlosnih godina i zbunjuje naučnike

Naučnici su otkrili zvezdu, za koju veruju da je starija od univerzuma, čime je teorija o Velikom prasku dovedena u sumnju.

Veruje se da je univerzum nastao pre oko 13,8 milijardi godina, kada se sićušna tačka proširila u deliću sekunde. Teorija o Velikom prasku važila je tokom najvećeg dela perioda od stotinu godina nakon što je belgijski fizičar Žorž Lemetr 1927. prvi put izneo tezu da širenje univerzuma može da se prati unazad sve do jedne jedine tačke.

Usvojeni model je, međutim, doveden upitanje, jer je grupa naučnika otkrila zvezdu, koja je verovatno starija od kosmosa.

 

NEOBJAŠNJIV FENOMEN! ŠTA TO BLJEŠTI IZ CRNE RUPE?! Astronomi su uočili čudnu svetlost koju ne mogu da dokuče

 

Zvezda, poznata kao Metuzalem, a čiji je naučni naziv HD 140283, udaljena je oko 200 svetlosnih godina i zbunjuje naučnike. Analiza je, naime, pokazala da ima veoma nizak sadržaj gvožđa, što navodi na zaključak da je nastala u periodu kada ga nije bilo mnogo u kosmosu.

Na osnovu toga je utvrđeno da je zvezda stara 14,5 milijardi godina, što znači da je oko 0,7 milijardi godina starija od kosmosa.

Foto: NASA/JPL/Caltech

Stručnjaci su se u julu sastali u Hrvatskoj u najstojanju da reše misteriju, ali za sada, svako pitanje rađa nova, što bi moglo da dovede do "naučne revolucije".

- To je zagonetka kosmičkih razmera: kako je moguće da u univerzumu postoje zvezde starije od njega samog? - pita britanski fizičar Robert Metjuz.

- Zavrzlama s kojom se suočavaju astronomi dok nastoje da odrede koliko je univerzum star, mogla bi da dovede do naučne revolucije - smatra britanski fizičar.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade

pre 4 godine

*** što znači da je oko 0,7 milijardi godina starija od kosmosa. *** I ako je rečeno od strane naučnika, ništa gluplje nisam čuo.

cdr011

pre 4 godine

sta se loze ovi naucnici kad sve pretpostavke koje su donosili u vezi kosmosa i uslova na planetama, nisu bile tacne, pa tako nece ni velik prasak

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija