• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Stil

18.08.2019

13:30

VEĆINU GENA NASLEĐUJEMO OD BAKE, a ne od mame i tate!

Zanimljivosti

VEĆINU GENA NASLEĐUJEMO OD BAKE, a ne od mame i tate!

Podeli vest

Naučnici tvrde kako od mamine majke možemo da nasledimo kako temperament, tako i ukuse i emocije

Većina gena koje nasledimo dolazi od bake sa majčine strane, otkrili su naučnici.

Alehandro Jodorovski, čileanski esejista objasnio je kako uticaj bake po maminoj strani ključan, te može da preskoči generaciju i pređe direktno od bake na unuke.

Čak i ako ne provodite mnogo vremena sa svojom bakom po majci, veza između vas nikada ne prestaje.


Foto: Pixabay

 

On naglašava kako je od sve ostale rodbine, upravo ona najodgovornija za nasledstvo gena. U proseku delimo 25 odsto DNK sa našim dedama i babama.

Istraživanje sa Univerziteta Kembridž pokazalo je neverovatnu povezanost sa maminom majkom zbog X-hromozoma. Dakle, bake sa mamine strane prebacuju 25 odsto svojih gena unucima, što im omogućava da naslede njene gene.
 

Foto: Pixabay

 

Bake po ocu prenose svoje X-hromozome samo na svoje ženske unuke, ali ne i na muške. Dok baka po ocu ima 50 odsto X-vezanosti za ženske unuke, oni su 0 0 odsto X-povezani sa muškim unucima.

Deca možda izgledaju baš kao baka, ali čak i kad to nije slučaj, na njima će uvek biti bakin trag: rupice na obrazima, osmeh, boja očiju, pokreti, način hodanja. Takođe, ponekad nasleđuju strukturu kostiju, mišiće ili čak genetske bolesti od svojih deka i baka.

Foto: Pixabay

 

Takođe, nasleđuju emocionalna iskustva svojih baka po majci. Emocije koje je baka osećala dok je bila trudna sa svojom ćerkom mogu se preneti na njene buduće unuke jer se ta informacija može zabeležiti u DNK i ostati tamo čak i ako preskače generaciju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija