• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92

19.08.2019

21:43

SVINJSKO SRCE U LJUDSKOM TELU? Naučnici najavljuju BIZARNO ČUDO!

Zanimljivosti

SVINJSKO SRCE U LJUDSKOM TELU? Naučnici najavljuju BIZARNO ČUDO!

Podeli vest

Modifikovana srca svinja mogla bi da počnu da se koriste za transplantiranje na ljude za samo tri godine, tvrdi pionir transplantacije srca koji se time bavi već 40 godina

Govoreći povodom 40. godišnjice svog revolucinoarnog hirurškog zahvata, ser Terens Ingliš je rekao da će njegov nekadašnji štićenik i pomoćnik iz 1979. godine krajem ove godine pokušati da zameni bubreg čoveka bubregom svinje.

Stručnjaci veruju da bi to moglo da postavi temelje za kasnije komplikovanije transplantacije životinjsklih organa u ljudski organizam, što predstavlja proces koji se naziva - ksenotransplantacija.

- Ako bi rezultat ksenotransplantacije bubrega praseta na čoveka bio zadovoljavajući, velika je verovatnoća da bismo za samo nekoliko godina isto mogli da postignemo i sa srcima - rekao je 87-godišnji Ingliš za Sandej telegraf.

(FOTO) ON BEZ TANGI NE IZLAZI IZ KUĆE! Stariji muškarac šeta po primorju u "čudnom" kupaćem!

- Ako bude 'radilo' sa bubregom, 'radiće' i sa srcem... To će sve promeniti kada je transplantacija u pitanju - objasnio je on.

Srce svinje ima veoma sličnu anatomiju kao srce čoveka, zbog čega se i koristi kao model za razvijanje novih tretmana. Srčane bolesti se danas smatraju globalnim problemom koji prerasta u pandemiju, koja pogađa najmanje 26 miliona ljudi širom sveta, prenosi RT.

Naučnci se nadaju da bi upotreba srca svinja mogla da doprinese stvaranju revolucionarne metode kojom će se čovečanstvo izboriti sa kardiološkim oboljenjima.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Vesti

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija