• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs

22.08.2019

17:35

(VIDEO) DRAMATIČNO! NESTAJE OLUPINA TITANIKA! Ostatke čuvenog broda PROŽDIRU MIKROBI!

Zanimljivosti

(VIDEO) DRAMATIČNO! NESTAJE OLUPINA TITANIKA! Ostatke čuvenog broda PROŽDIRU MIKROBI!

Podeli vest

Ronioci koji su imali pet zarona na dubini od 3.800 metara gde leže ostaci "Nepotopljivog" , utvrdili su da snažne okeanske struje, korozija od soli i bakterije koje razgrađuju gvožđe, oštećuju Titanik

Ronioci su, tokom ove svoje misije, otkrili da olupina Titanika nestaje, javljaju svetski mediji.

Najveće propadanje olupine broda primećeno je na bočnoj strani gde su se nalazile oficirske kabine.

Kapetanova kada za kupanje, koja se jasno videla u olupini, jedna od najdražih slika među entuzijastima, sada više nije tamo - izjavio je istoričar Parks Stefenson specijalizovan za "Titanik".

Tokom ronjenja, istraživači su utvrdili i da su se na olupini broda nastanila stvorenja, što je samo po sebi vrlo zanimljivo, jer je reč o crnim dubinama u kojima su temperature na tački smrzavanja i nenormalnom pritisku, u kojima ipak napreduje život.

Na olupini se nalaze mikrobi koji proždiru gvožđe slabeći njegovu inicijalnu strukturu... Verujemo da je to najveći faktor propadanja Titanika - kažu istraživači.

Sada proučavaju kako različite vrste metala erodiraju u dubokim atlantskim vodama, kako bi procenili koliko je vremena ostalo olupini Titanika, upozoravajući da bi ona vremenom mogla potpuno da nestane.

(VIDEO) TITANIK NIJE POTONUO ZBOG SUDARA S LEDENIM BREGOM: Kapetan L. M. Kolins opovrgao zvaniču verziju najpoznatije pomorske katastrofe!

Titanik je već više od 100 godina na dnu mora, udaljen oko 600 kilometara od obale Njufaundlenda u Kanadi posle udara u santu leda na svom prvom putovanju iz Sautemptona do Njujorka 1912. godine, kada je život izgubilo 1.500 ljudi.

Mesto na kojem je Titanik potonuo otkriveno je 1985. godine, a godinu dana kasnije organizovana je prva ronilačka misija. 

Filmski reditelj Džejms Kameron je 1995. godine zaronio do olupine i ti snimci su potom korišćeni u njegovom filmu "Titanik", koji je 1998. godine nagrađen sa čak 11 Oskara.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dramaturg

pre 4 godine

Šta je to dramatično u truljenju i raspadanju olupine broda na dnu Atlantika? Hiljade i hiljade brodova, od kako je civilizacije, je doživelo sličnu sudbinu i biće ih još hiljade, to se zove život na planeti Zemlji ... Dramatično je bila ta nesreća i stradanje koje je odnelo 1500 života a nestajanje olupine je stvar prirodnih procesa i ništa više.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija