• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: srbijadanas.com/Informer.rs

08.09.2019

14:02

OSTAĆETE U ŠOKU! Ovih 10 stvari niste znali o brzoj hrani!

Zanimljivosti

OSTAĆETE U ŠOKU! Ovih 10 stvari niste znali o brzoj hrani!

Podeli vest

Svi je vole

1. Termin fast food ili brza hrana ušao je u širu upotrebu 1951. godine, kada se pojavio u poznatom engleskom Merriam-Webster rečniku.

2. Američka franšiza Burger King u Australiji nosi ime Hungry Jack’s, pod kojim je otvoren još 1971. godine, pa se danas smatra australijskim brendom.
 

3. Da bi održali tajnost originalnog recepta za pohovanu piletinu uprava KFC-a prepušta pripremu mešavine za pohovanje dvema kompanijama: pola radi laboratoriji Griffith, a onda se šalje kompaniji McCormick gde se ista dovršava. Jedini recept čuva se u sefu KFC-a u Luivilu (Kentaki).

4. Subway je najveći lanac restorana brze hrane u svetu s oko 44.419 restorana u svetu što je otprilike 9.000 ugostiteljskih objekata više od McDonald’sa.

5. Do 2013. Pizza Hut je bio najveći potrošač kelja. Zanimljivo, uopšte ga nisu stavljali u svoju hranu, već ga koristili kao dekoraciju u restoranima sa salatama.

 

Foto: Shutterstock

 

6. Domino’s Pizza je otkazala svoju tvrdnju dostave u roku od 30 minuta ili manje (ili je hrana besplatna), jer su dostavljači doživljavali česte saobraćajne nezgode u želji da brzo stignu na svoj cilj.


7. McDonald’sovi hamburgeri ne trunu, već se suše. S obzirom na nisku količinu vlage u njima, meso nakon dužeg stajanja se preobražava u dehidrirani oblik.

 

8. Pizza Hut je prva kompanija u istoriji koja je dostavila svoj proizvod u svemir, tačnije u Međunarodnu svemirsku stanicu 2001. godine. Račun za dostavu pice iznosio je oko milion američkih dolara.

9. Prženi krompirići su najpopularnija brza hrana u Americi. U 2004. Amerikanci su u restoranima brze hrane  pojeli 3.401.942,775 kilograma pomfrita.
 

Foto: Shutterstock



10. Amerikanci su 1970. godine potrošili 6 milijardi američkih dolara na brzu hranu. U 2006. godini ta se brojka popela na 142 milijarde dolara.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija