• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: national geographic

11.09.2019

12:15

(VIDEO) UPOZNAJTE ČOVEKA KOJEG SU ODGAJILI VUKOVI! Kada je bio mali, otac ga je prodao starom čuvaru koza, a kad je starac preminuo, ODLUČIO JE DA POTRAŽI SKLONIŠTE U PLANINAMA!

Zanimljivosti

(VIDEO) UPOZNAJTE ČOVEKA KOJEG SU ODGAJILI VUKOVI! Kada je bio mali, otac ga je prodao starom čuvaru koza, a kad je starac preminuo, ODLUČIO JE DA POTRAŽI SKLONIŠTE U PLANINAMA!

Podeli vest

Život Markosa Rodrigeza Pantoje zauvek se promenio jednog dana 1965. godine. To je bio dan kada je odvojen od svoje kuće i prisiljen da živi sa opasnim divljim životinjama - vukovima

Mit o Mogliju, ljudskom detetu koje su odgajile divlje životinje star je koliko i sama literatura. Čak i jedan od dva glavna lika u Epu o Gilgamešu, jednom od najranijih preživelih književnih dela, odrasta među divljom stokom i gazelama. Ali zašto takva slika preovladava u našoj mašti? Možda zato što to uopšte nije izmišljeno. Samo pitajte Markosa Rodrigeza Pantoju i njegove usvojitelje.

Markos je imao 19 godina, ali je živeo u pećini u blizini planine Siera Morena u Španiji sa čoporom vukova već 12 godina. Kao što možete i sami da pretpostavite, to što ga je dovelo u tu situaciju nije bila sreća. Markosova majka umrla je kada je on bio veoma mali, a kada je imao šest ili sedam godina, otac ga je prodao starom čuvaru koza. Starac je preminuo ubrzo nakon toga, a Markos je odlučio da potraži sklonište u planinama, umesto da se vrati svojim krvnim rođacima.


Priča o Markosovom vremenu provedenom u divljini nije ništa drugo do neverovatna. Pastir ga je naučio kako da napravi zamke za zečeve i jarebice, što mu je pomoglo da ostane živ u ranijim danima. Takođe je učio i od životinja. "Šta god su one jele, jeo sam i ja", izjavio je 2013. godine za BBC. "Divlje svinje jedu krompir koji je zatrpan u zemlju. Mogu ga naći zato što ga namirišu. Dok su kopale zemlju u potrazi za krompirom, gađao sam ih kamenjem - one bi pobegle i onda bih ja uzeo krompir".

Zamislite da imate 19 godina i da vam je upravo poslužena prva činija supe ikada. Kako biste reagovali? Markos je uradio ono što je bilo prirodno u trenutku - umočio je šake u činiju, a potom ju je razbio kada se opekao. Niko ga nije upozorio na to da se može opeći toplom tečnošću. To je postavilo osnovu za njegov život u ljudskoj zajednici.

Sada, u svojim šezdesetim godinama, Markos je našao svoju ljudsku zajednicu, ali je i dalje ponekad zbunjen znacima i zvukovima grada. Još gore, često ga iskorišćacaju bezkrupulozni tipovi. Možda i nije čudno kada kaže da smatra da je ljudski život razočaranje. Ipak, nije sve tako crno. Sada kada je stariji čovek, bori se za očuvanje životne sredine zajedno sa organzacijama kao što je Amigos de Arbores, i u školama priča deci svoju neverovatnu priču.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija