• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: national geographic

18.09.2019

16:05

OTKRIVENA NOVA VRSTA KINESKOG DŽINOVSKOG DAŽDEVNJAKA! To je ujedno najveći vodozemac na svetu!

Zanimljivosti

OTKRIVENA NOVA VRSTA KINESKOG DŽINOVSKOG DAŽDEVNJAKA! To je ujedno najveći vodozemac na svetu!

Podeli vest

Naučnici su otkrili dve nove vrste kineskog džinovskog repatog vodozemca, od kojih je jedan dobio titulu najvećeg vodozemca na svetu

Ranije se mislilo da je kineski džinovski daždevnjak (Andrias davidianus) - najveća vrsta vodozemca - jedna vrsta. Sada su naučnici iz Londonskog zoološkog društva (ZSL) i londonskog Prirodnjačkog muzeja otkrili da zapravo postoje tri vrste, genetski različite zbog geografskog razdvajanja: Andrias davidianus, južnokineski džinovski daždevnjak (Andrias sligoi) i još uvek neimenovana vrsta iz Huangšana (Žuta planina) u istočnoj Kini.

Istorija kineskih džinovskih daždevnjaka je prilično zbunjujuća. Prvi predlog više vrsta predstavljen je pre gotovo 100 godina, kada je neobični daždevanjak iz južne Kine doveden u zoološki vrt u Londonu 20-ih godina prošlog veka.



(VIDEO) RONILI PORED ANAKONDE DUGE 7 METARA, a ona ih je...Njuškala?!

Koristeći DNK iz 17 istorijskih uzoraka prikupljenih početkom 20. Veka, uključujući i originalnog “neobičnog” daždevnjaka koji je preživeo u zoološkom vrtu 20-ih godina (i od tada živi, odnosno čuva se u muzeju), naučnici su uspeli da potvrde novu vrstu.

Kako navodi časopis Ecology and Evolution, autori su otkrili da su se sve tri vrste razlikovala od zajedničkog pretka od pre 3,1 i 2,4 miliona godina.

 

Sa novom klasifikacijom, istraživači su shvatili da moraju da preispitaju titulu najvećeg vodozemca na svetu.

Životinja dugačka 1,8 metara koja je ulovljena 1920-ih godina je najveći poznati prijavljeni džinovski daždevnjak iz Kine, a istorijski je tumačen kao primerak vrste A. Davidanius, jer se smatralo da sve kineske životinje predstavljaju ovu vrstu”, rekao je profesor Samjuel Turvej iz ZSL-a. “Međutim, ova ogromna životinja je potencijalno primerak Andrias sligoi-a, a ne davidianusa, na osnovu geografskog položaja (ulovljena je na jugu Kine).”




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija