• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net

03.12.2019

10:27

ZASTRAŠUJUĆI POSLEDICE, OVO IZAZIVA DEPRESIJU I ANKSIOZNOST! Svaka četvrta mlada osoba je ZAVISNA OD MOBILNOG TELEFONA!

Zanimljivosti

ZASTRAŠUJUĆI POSLEDICE, OVO IZAZIVA DEPRESIJU I ANKSIOZNOST! Svaka četvrta mlada osoba je ZAVISNA OD MOBILNOG TELEFONA!

Podeli vest

Svaka četvrta mlada osoba, odnosno u proseku 23 odsto dece i omladine, zavisno je od pametnom telefonu, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja.

Zavisnost od pametnog telefona, koja uključuje nervozu kada telefon nije dostupan ili zanemarivanje važnih aktivnosti, ima štetan uticaj na mentalno zdravlje.

UMESTO MOBILNOG TELEFONA DOBILI STE CIGLU? Sada se sve drastično menja, pošiljke će biti KUDIKAMO BEZBEDNIJE

Najveći broj zavisnika su devojke od 17 do 19 godina, navodi se u istraživanju, objavio je Euronews.

- Naša analiza pokazala je posledice ne samo prekomernog korištenja, već disfunkcionalne upotrebe telefona. Utvrdili smo povezanost ovog ponašanja i pogoršanog mentalnog zdravlja - rekao je jedan od autora istraživanja Ben Karter sa Instituta Kings koledžu u Londonu.

Kod osoba koje su zavisne o telefonu primećena je povećana depresija, anksioznost i stres, a imaju i problema sa spavanjem.

Foto: Shutterstock

Mnogi problematični korisnici kažu da najveći deo vremena provode na društvenim mrežama.

Autori smatraju da je potrebno da se javnost upozna sa ovim problemom, jer će pametne telefone koristiti i naredne generacije.

AJFON ZA 100 DINARA?! PA GDE TO IMA? E pa u Jagodini je to moguće, ALI TO NIJE SVE!

Oni navode da još nije precizno utvrđeno da li se radi o zavisnosti o samim pametnim telefonima ili aplikacijama koje koriste, te ukazuju na potrebu da se izvrše dodatna istraživanja da bi se utvrdile potencijalne posledice po mentalno zdravlje budućih mladih generacija.

Naučnici su analizirali 41 studiju, objavljene od 2011. godine, a obuhvatile su 4.871 tinejdžera i mladu osobu iz Azije, Evrope i Amerike.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija