• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic žena

05.04.2020

14:18

ZNATE LI ŠTA ZAISTA ZNAČI NAZIV COVID-19? Evo zašto je koronavirus dobio baš ovo ime, SZO IMA JASNA PRAVILA

Zanimljivosti

ZNATE LI ŠTA ZAISTA ZNAČI NAZIV COVID-19? Evo zašto je koronavirus dobio baš ovo ime, SZO IMA JASNA PRAVILA

Podeli vest

Bolest koja je izazvala pandemiju zove se COVID-19, ali znate li zašto?

Novi koronavirus izaziva bolest koja je imenovana COVID-19. Imenovala ju je SZO u februaru, a COVID-19 je skraćeno od "bolest koronavirusa 2019" jer, prvi zvanični slučaj atipične upale pluća u Vuhanu prijavljen je 31. decembra 2019. godine, iako sada postoje sumnje da su sumnje da ovaj virus postoji postojale i pre toga.

U isto vreme, SZO je objavila i zvanično ime koronavirusa koji izaziva ovu bolest: SARS-CoV-2. To ime dobio je jer je genetski rođak virusa SARS-CoV, virusa koji je izazvao epidemiju 2003. godine, a bolest koju izaziva ostala je upamćena kao SARS.

KAKO SZO IMENUJE BOLESTI

Inače, SZO poštuje pravila pri imenovanju novih bolesti koja glase ovako:

- Imena treba da budu kratka i lako izgovorljiva.

- Mogu da kombinuju generične opisne reči (poput respiratorna bolest) sa malo određenijim izrazima (poput "ozbiljno" ili "progresivno").

- Poželjno je da se koriste svakodnevne reči umesto strogo tehničkih.

- Ako je patogen koji izaziva bolest poznat, trebalo bi da bude uključen u ime bolesti.

Foto: Pixabay

Postoje takođe i jasna pravila o tome šta ne treba da uđe u ime bolesti:

- Reči koje izazivaju strah (poput "smrtnonosno" ili "fatalno").

- Zemlje ili geografske odrednice.

- Životinje ili namirnice.

- Reči vezane za konkretne poslove ili industrije.

- Konkretna ljudska imena.

Ova pravila nisu uvek ispoštovana - recimo, u slučajevima španske groznice, MERSA (Respiratorni sindrom sa Bliskog Istoka), ptičji grip, legionarska bolest i slično.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Steven

pre 3 godine

Oni sumnjaju da je virus postojao i pre. Ma majke ti, kao nisu znali. Pa postojao je i pre 5 god kad su prvi put emitovali u programu vest o koroni. https://youtu.be/3ew8L1FSZ_w

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija