• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/informer.rs

10.05.2020

22:29

VAŽNO DA JE KORISTITE PRAVILNO! Brojna su lekovita svojstva sode bikarbone!

Zanimljivosti

VAŽNO DA JE KORISTITE PRAVILNO! Brojna su lekovita svojstva sode bikarbone!

Podeli vest

Za sodu bikarbonu se odavno zna da ima moć izbeljivanja, ublažavanja gorušice i podsticanja izbacivanja gasova...

Za sodu bikarbonu se odavno zna da ima moć izbeljivanja, ublažavanja gorušice i podsticanja izbacivanja gasova. Međutim, zahvaljujući istraživačima sa Univerziteta Juta, sada se zna da ima i druga važna lekovita svojstva.

Za starije osobe koje u organizmu imaju nizak nivo bikarbonata, sastojka koji se, inače, nalazi u sodi bikarboni, ovaj beli prašak je lek izbora. Istraživači su ustanovili da stariji imaju 24 odsto veći rizik za preranu smrt ukoliko im je nivo bikarbonata nizak. Istovremeno, povećanje nivoa bikarbonata značajno može da im produži život.

OSTAVILA SAM VERENIKA NEDELJU DANA PRE VENČANJA! Zašto? Zato što sam našla ovu BOLEST u njegovom telefonu!

VREME JE DA SPAKUJETE ZIMSKU GARDEROBU! Evo kako da pravilno čuvate krzno!

Nivo bikarbonata može da se poveća ishranom obogaćenom voćem i povrćem, kao i farmaceutskom sodom koja ne sadrži aluminijum.

Foto: Shutterstock

Stručnjaci ističu da soda bikarbona širi krvne sudove zbog čega se lakše otpušta kiseonik u tkiva, što za posledicu ima povećanje pe-ha vrednosti u organizmu, važne za normalno funkcionisanje organizma. Sprečava i oštećenje bubrega, infekciju bešike, nastanak gihta, artritisa, pomaže u radu pankreasa koji proizvodi insulin.

VOLITE ŽUTU? Evo šta omiljena boja govori o vama!

Zato kašičicu sode bikarbone razmućene u čaši vode treba popiti uveče pred spavanje. Takođe, kašičicu sode bikarbone možete da stavite u usta i zalijete običnom vodom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija