• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

29.12.2020

07:51

TURISTI SU GODINAMA ODLAZILI NA RAJSKO LETOVALIŠTE, a nisu imali pojma da su vlasnici ZAPRAVO TAJNI AGENTI! Ovo je NAJLUĐA ŠPIJUNSKA PRIČA!

Zanimljivosti

TURISTI SU GODINAMA ODLAZILI NA RAJSKO LETOVALIŠTE, a nisu imali pojma da su vlasnici ZAPRAVO TAJNI AGENTI! Ovo je NAJLUĐA ŠPIJUNSKA PRIČA!

Podeli vest

Idilično odmaralište na obali Crvenog mora je istovremeno bilo i tajna baza agenata Mosada, koji su odatle skoro pet godina sprovodili jednu od najsmelijih operacija posle Drugog svetskog rata

Arus je bio idilično odmaralište na prelepoj plaži na obali Crvenog mora. Međutim, istovremeno je bio i tajna baza agenata Mosada

Operacija "Crveno more"

Pune četiri godine agenti izraelske službe vodili su jednu od najsmelijih tajnih operacija u 20. veku, a sve sa ciljem spasavanja etiopskih Jevreja koji su bili zarobljeni u Sudanu. 

Tokom dana su vodili prelepi rizort i gostili turiste iz celog sveta. Čak je i sudanska vlast bila srećna jer su dobijali bogate goste iz celog sveta. Niko nije znao da je rizort "Crveno more" bio potpuno lažno preduzeće. 

Sudan je kao država arapskog sveta u to vreme bila veliki neprijatelj Izreala. Agenti Mosada koristli su odmaralište kao paravan kako bi noću evakuisali nekoliko hiljada Jevreja zarobljenih u izbegličkim kampovima Sudana. 

Etiopski Jevreji

Etiopski Jevreji pripadaju zajedici Beta Izrael koja je priznata kao jedna od 10 izgubljenih plemena. U Sudanu, kao muslimaskoj zemlji, morali su da kriju veru kako ne bi pali u ruke tajne policije. Napravljen je plan evakuisanja preko Crvenog mora, a Arus se nametnuo kao idealno rešenje.

Evakuacija

Jedan od agenata je uz pomoć nekoliko etiopskih Jevreja noću izlazio i putovao nekoliko stotina kilometara do prvog kampa gde je evakuisao grupe od 10-15 ljudi. Usledila bi vožnja nazad, uz izbegavanje sudanske policije i skrivanje u pustinji. Oko dan i po kasnije stigli bi u rizort, a na obali bi čekao izrealski brod koji je prevozio izbeglice u Izrael.

Nakon dve i po godine su odustali od transporta morem. Pronašli su mesto u pustinjskoj nedođiji na koje je sletao avion izraelske vojske. 

Operacija je trajala 5 godina, a do kraja 1980-ih ukupno je evakuisano više od 18.000 etiopskih Jevreja.  

Po ovoj neverovatnoj akciji snimljen je i film Red sea diving resort




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija