• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata.hr / Informer

22.02.2021

22:07

SEDITE PREKRŠTENIH NOGU? Evo šta vam se može dogoditi!

Zanimljivosti

SEDITE PREKRŠTENIH NOGU? Evo šta vam se može dogoditi!

Podeli vest

Svi imamo svoj način sedenja koji nam je najudobniji, ali to što nam je udoban ne znači i da je dobar za nas. Evo šta se može dogoditi u telu ako puno vremena provodite prekrštenih nogu

- Sedenje s prekrštenim nogama jedan je od popularnijih načina sedenja, ali može imati puno negativnih posledica i trebalo bi razmisliti o tome - ističu stručnjaci za BrightSide. 

Važno je da naučite da stalno sedite uspravno - ne samo da je dobro za celo telo, već i povećava samopouzdanje.

Ovo su neke od posledica dugog sedenja: 

Škodi stopalima i živcima

Ako sedite duži vremenski period u toj pozi, može doći do oštećenja peronealnog živca što oslabljuje mišiće zadužene za podizanje stopala.

Foto: Shutterstock

Ovakav način sedenja može dovesti do neravnoteže u karlici

Ovakav način sedenja, takođe, može dovesti do neravnoteže u karlici jer unutarnji bedreni mišić postaje kraći, a spoljašnji bedreni mišić je sve duži, a kod takvog stanja postoji rizik od pomicanja zglobova iz mesta.

Izaziva povišeni krvni pritisak  

Mnoge studije pokazuju kako navika dugog sedenja prekrštenih nogu povećava krvni pritisak u telu čak i ako problemi s pritiskom inače ne postoje. Izbegavanje takvog sedenja vodi boljoj cirkulaciji.

Varikozne vene i cirkulacija

Veće su šanse za nastanak tzv. "paukovih vena" ako dugo sedite prekrštenih nogu.

Iako kod pojave vidljivih vena genetika ima važnu ulogu, sedenje prekrštenih nogu takođe može biti razlog za njihovu pojavu. 

U krvnim žilama postoje mali ventili koji onemogućuju da krv teče u pogrešnom smeru. Ali, ako su noge prekrštene, pritisak na vene se povećava i otežava protok krvi.

Foto: Shutterstock

Sedenje s prekrštenim nogama duže od tri sata na dan može dovesti do pogrbljenog držanja tela
Loše držanje

Pojedina istraživanja pokazuju kako sedenje s prekrštenim nogama duže od tri sata na dan može dovesti do pogrbljenog držanja tela, bolove u donjem delu leđa i vratu kao i stvaranja nelagodnog osećaja u kukovima.

Bol u zglobovima

Prekrštanje nogu nije loše samo za držanje tela, već može uzrokovati i bolove u zglobovima.

Moglo bi oštetiti vrat, karlicu, donji deo leđa i kolena. Ljudi koji imaju bolove u kolenima bi posebno trebalo da povedu računa kako sede.

Foto: Shutterstock

Izbjegavajte prekrštene noge tokom trudnoće
Oticanje zglobova tokom trudnoće

Izbjegavajte prekrštene noge tokom trudnoće - potpuno je sigurno za dete, ali može prouzrokovati oticanje zglobova i grčeve u nogama.

Ako osetite bilo koji od ovih efekata, pokušajte sedeti s obe noge na podu ili ih podignite.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija