• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: magazin.novosti

09.03.2021

14:20

REŠENA MISTERIJA ZAPISA NA NAJČUVENIJOJ SLICI EDVARDA MUNKA! Posle 117 godina, otkrivena poruka u levom uglu ovog umetničkog dela!

Zanimljivosti

REŠENA MISTERIJA ZAPISA NA NAJČUVENIJOJ SLICI EDVARDA MUNKA! Posle 117 godina, otkrivena poruka u levom uglu ovog umetničkog dela!

Podeli vest

Poznato delo Edvarda Munka pod nazivom "Krik" ima skrivenu poruku, a stručnjaci su otkrili ko ju je napisao. Reči "mogao ju je naslikati samo ludak", napisane su u gornjem levom uglu slike na staromodnom norveškom jeziku, u blizini okvira

- Reči je, bez sumnje, napisao Edvard Munk - rekla je Mai Brit Guleng, kustos Nacionalnog muzeja u Norveškoj.

Ne samo da se Munkov rukopis podudarao sa porukom, već je i sam smisao odgovarao slikarevom stanju uma.

- Sam rukopis, kao i događaj, nastali su 1895. godine, kada je Munk prvi put pokazao sliku u Novreškoj - rekla je Gulen.

Da bi se otkrio autor poruke, tim u Nacionalnom muzeju u Norveškoj, prvo je morao potpuno otkriti samu poruku.

- Bilo ju je vrlo teško protumačiti - rekao je Teri Ford, konzervator u Nacionalnom muzeju Norveške. 

- Kroz mikroskop možete videti da su linije olovke fizički na vrhu boje i primenjene su nakon završetka slikanja - objašnjava.

 

 

Šta je slikara podstaklo da napiše ovu poruku?

Munk je ovaj kultni komad naslikao 1893. godine, nakon popodnevne šetnje sa dvojicom prijatelja. Zastavši da bi udahnuo, Munk je video: "krv i vatrene jezike" kako se prostiru nebom.

- Moji su prijatelji nastavili, a ja sam stajao drhteći od nekog osećanja teskobe - i osetio sam kako beskrajan krik prolazi kroz prirodu - piše Munk.

Rezultat je bio remek-delo. Ali nisu se svi njegovi savremenici s tim složili.

Umetnički kritičar i jedan lekar dovodili su u pitanje, nakon izložbe slike, Munkovo mentalno stanje, govoreći da da je "Krik" dokaz da slikar nije zdrave pameti.

Munk se plašio za svoje psihičko stanje - njegov otac i deda su patili od depresije, a sestra mu je bila u psihijatrijskoj bolnici

Zašto i kad je napisao poruku?

Negativna kritika slike je pomalo izjedala i mučila Munka. U svojim pismima i zapisima često je to pominjao. I, čini se, nateralo ga je da uzme olovku i napiše belešku na samu sliku, negde pre 1904. godine.

Natpis je možda i ironičan komentar kao izraz umetnikove ranjivosti

- Možda je bio pijan. A to je mogao i biti trenutak emocionalne nesigurnosti - rekla je Gulen.


Rukopis prvi put primećen 1904. godine


Natpis je prvi put primetio danski likovni kritičar 1904. godine, otprilike deceniju nakon što je slika prvi put predstavljena. Od tada su stručnjaci raspravljali o njegovom autorstvu - je li to mogao biti sam Munk ili neki vandal kojem se nije svidelo ovo delo?
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija