• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

19.03.2021

07:16

ŠOKANTNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA! Udari GROMOVA doprineli su OVOME - ovo sigurno NISTE ZNALI

Zanimljivosti

ŠOKANTNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA! Udari GROMOVA doprineli su OVOME - ovo sigurno NISTE ZNALI

Podeli vest

Prema novom istraživanju, milioni udara groma možda su upravo ono što je trebalo da se započne život na Zemlji, jer je jedan od ključnih sastojaka potrebnih za život kakav znamo fosfor

Rezultati istraživanja govore nam da je mnoštvo udara gromova koji su se dogodili dok je Zemlja bila mlada, pre 4 milijarde godina, možda otključalo potrebnu količinu fosfora da stvori temelje za život.

 - Fosfor je potreban molekulima koji čine osnovne ćelijske strukture i ćelijske membrane, pa čak i čini fosfatnu okosnicu DNK i RNK -  rekao je Bendžamin Hes, autor studije i student na Univerzitetu Jejl.

Većina fosfora na ranoj Zemlji zarobljena je u mineralima koji su u osnovi netopivi i nereaktivni, što znači da se od njih ne mogu stvarati biomolekuli potrebni za život. Udari groma pružaju novi mehanizam za stvaranje fosfora u obliku koji može stvoriti važne spojeve za život, objasnio je Hes.

Studija je objavljena u časopisu „Nejčr komunikejšns“.

Dugo se mislilo da su meteoriti isporučili potrebne elemente da se život pojavi na Zemlji. Poznato je da meteoriti sadrže mineral fosfora koji se može otopiti u vodi. Da se dovoljno njih srušilo na Zemlju, taj mineral mogao je pružiti pravu količinu fosfora.

Foto: AP/Photo

Gromovi su doprineli nastanku životna na Zemlji

Međutim, život je započeo pre 3,5 do 4,5 milijarde godina i tada je manje meteorita uticalo na Zemlju. Ovaj mineral ima još jedan izvor nazvan fulgurit, inače poznat kao staklo koje nastaje kada grom udari o tlo.

Utvrđeno je da fulgurit sadrži fosfor oslobođen iz površinskih stena – i topiv je.

 - Munja je mehanizam koji se ne mora vremenom smanjivati kao što to obično čine opšteprihvaćeni izvori, meteoriti. Ovaj mehanizam može biti vrlo važan za razmatranje formiranja života na planetama sličnim Zemlji, nakon što su udarci meteorita postali retki -  naglašava Hes.

Grom je takođe bio predmet zanimanja naučnika kada su razmišljali o životu na ranoj Zemlji, jer dovodi do stvaranja gasova, koji su takođe imali ulogu u nastanku života.

Hes i njegove kolege istraživači koristili su ovo postojeće istraživanje kako bi istražili brzinu munje na ranoj Zemlji. Danas na Zemlji bude oko 560 miliona udara munja godišnje. Na ranoj Zemlji taj je broj iznosio negde između jedne i pet milijardi godišnje.

Tokom milijardu godina, to je moglo dovesti do jednog kvintiljona udara groma – i puno fosfora.

 - Munje su udarale češće na ranoj Zemlji jer je u atmosferi bilo više ugnjen-dioksida. On doprinosi globalnoj temperaturi, a viša globalna temperatura uzrokuje češće i intenzivnije oluje sa grmljavinom -  rekao je Hes.

Nivoi ugljen-dioksida povišeni su na ranoj Zemlji nakon što se objekat veličine Marsa zabio u Zemlju da bi stvorio Mesec pre 4,5 milijarde godina. Ovo je takođe oslobodilo puno gasova iz Zemlje, poput ugljen-dioksida koji su se potom zarobili u Zemljinu atmosferu i doveli do novih munja, objašnjava on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Spasko Imanjitz

pre 3 godine

pa da , prestizni naucnici su visemilionskim budzetima i dodatnim politickim investicijama u istrazivanje otkrili da kad covek prdne iz dupeta izlaze gasovi prekopotrebni za zivot svemira.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE
Politika

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) saopštila je večeras da je usvojila preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope (SE) i odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu tzv. Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

16.04.2024

22:13

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE
Politika

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE

Stalna predstavnica Srbije pri Savetu Evrope Suzana Grubješić izjavila je večeras da je debata u Parlamentarnoj skupštini SE o prijemu tzv. Kosova bila neravnopravna i naglasila da su izveštaj i čitava sprovedena procedura bile protiv osnovnih principa, vrednosti i normi na kojima ta organizacija počiva, a koja se prema njenoj oceni, sve više pretvara u političku organizaciju.

16.04.2024

22:06

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija