• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Index.hr

24.04.2021

15:36

ŠOK! TRNOVA RUŽICA POSTOJI U STVARNOM ŽIVOTU! Ona može da spava i do 13 dana u kontinuitetu /FOTO/

Zanimljivosti

ŠOK! TRNOVA RUŽICA POSTOJI U STVARNOM ŽIVOTU! Ona može da spava i do 13 dana u kontinuitetu /FOTO/

Podeli vest

Sedamnaestogodišnju devojku iz Indonezije, koja povremeno zaspi na nekoliko dana, prozvali su "Trnovom ružicom" stvarnog života

Eka, koja vodi poreklom iz Bandžarmasina, u indonezijskoj regiji Južni Kalimantan, prvi put se pojavila u vestima 2017. godine, kada su lokalni mediji pisali da je spavala 13 dana u kontinuitetu, prenosi Oditi Central.

Od tog događaja, doživela je dve zabrinjavajuće epizode, jednom kad je spavala skoro dva dana i kada je zaspala na više od nedelju dana. Ubrzo nakon ovoga, roditelji su je odveli u bolnicu, međutim, testovi nisu pokazali ništa neobično i zabrinjavajuće.

Mlada devojka se probudila nakon devet dana, a doktori, i dalje, nisu bili upoznati sa problematikom njenog stanja.

U daljem bolničkom istrživanju, njeni simptomi su pokazali da pati od hipersomnije, retkog neurološkog stanja zbog kojeg se oboleli osećaju preterano pospano tokom dana, pa zbog toga mogu spavati i po nedelju dana u kontinuitetu.

 

 

Hipersomnija se pojavljuje u mnogim oblicima i ima mnogo uzroka - od neuroloških oštećenja do genetskih predispozicija, kao i fizičkih ili emocionalnih trauma.

Otac devojčice Muljadi , istakao je da je nekoliko puta pokušavao da je probudi, no bezuspešno. Zanimljivo je da devojka navodno žvače i guta hranu u snu, ako je hrane roditelji, a postaje nemirna kad treba poći do kupatila, pa svoje fiziološke potrebe obavlja samo kada je roditelji povedu.

Za sindrom "Trnova ružica" trenutno nema delotvornih lekova, ipak, njeni roditelji veruju da će se njeno stanje poboljšati, kako bi mlada sedamnaestogodišnja Eka živela relativno normalnim životom.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

SVAKE NOĆI SE BUDITE U ISTO VREME? Evo šta to ZNAČI!
Zanimljivosti

SVAKE NOĆI SE BUDITE U ISTO VREME? Evo šta to ZNAČI!

Unutar 24-časovnog ciklusa telo daje različite energije različitim organima. Ukoliko se konstantno budite u isto vreme, to bi moglo da znači da su neke energije blokirane ili pogrešno usmerene. To narušava vašu prirodnu ravnotežu i ciklus. Vašim organima potrebna je energija da bi se iscelili i funkcionisali.

13.04.2021

21:51

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija