• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tuzlanski.ba

11.08.2021

19:21

Znate li zašto aluminijumska folija ima sjajnu i mat stranu?

Zanimljivosti

Znate li zašto aluminijumska folija ima sjajnu i mat stranu?

Podeli vest

Često se raspravlja o tome zašto svaka aluminijska folija ima jednu mat i jednu sjajnu stranu i koju zapravo treba da koristimo za kuvanje.

Ako često koristite aluminijumsku foliju sigurno ste primetili da ima dve različite strane.

Stručnjaci su otkrili da se radi o proizvodnom procesu i da do toga dolazi zbog zagrevanja i rastezanja folije. Dva sloja folije se spajaju i valjaju istovremeno, jer bi se u suprotnom slomila.

Foto: Printskrin/Jutjub/5-Minute Experiments

Aluminijumska folija

- Kad folija dođe u kontakt sa drugim slojem, nastaje mat strana. Sjajna strana je ona koja nije bila u kontaktu sa drugim slojem. Međutim, dejstvo je na obe strane isto - kažu stručnjaci iz kompanije Reynolds Kitchens.

S obzirom da se kuvanjem u aluminijskoj foliji čestice unose kroz hranu, stručnjaci naglašavaju da tako male količine ne predstavljaju opasnost po zdravlje, te da ne postoji razlog za zabrinutost.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Možda nekoga interesuje

pre 2 godine

Na tako male debljine -oko 6mikrometara- aluminijum ne može da se valja u jednom sloju jer bi se pogužvao i pocepao. Zato se udvaja odnosno na završnu debljinu-foliju se provlači između valjaka udvojen kao prazan sendvič. To bi bilo kao da domaćica hoće da napravi kore od testa oklagijanjem. Može da oklagija do neke debljine, a onda bi morala da previje-udvoji testo i još jednim oklagijanjem da napravi kore da joj se testo ne bi zalepilo i pocepalo. Tako slepljene kore se prosuše i razdvajaju. Udvojen aluminijum se odmotava iz kotura i provlači između valjaka tako da gornja i donja površina koje su u kontaktu sa valjcima postaju sjajne, a unutrašnje koje su slepljene postaju mat. Dobijen kotur dvostruke folije se posle razdva na dva itd. Pri upotrebi u domaćinstvu treba gledati da u kontaktu sa hranom bude sjajnija strana jer se sa nje odvaja manje praha aluminijuma - iako su to zanemarljive-dozvoljene količine. Kada folijom prekrivate neki sud sa hranom za pečenje u rerni gornja-spoljna strana treba da bude mat jer manje reflektuje zračenje grejača.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija