• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: krstarica.com/Informer.rs

16.08.2021

18:00

PSI ZNAJU KADA LAŽETE! Evo kako to mogu da nanjuše!

Pexels

Zanimljivosti

PSI ZNAJU KADA LAŽETE! Evo kako to mogu da nanjuše!

Podeli vest

Svesni smo činjenice da je važno da govorimo istinu, a da li ste znali da i vaš ljubimac zna kada lažete?

"Magazin People" piše da su došli do zaključka kako psi shvataju da ih vlasnici često lažu. U jednoj studiji navodi se kako su psi mnogo pametniji nego što se misli.

- Mislili smo da će psi da se ponašaju kao deca koja su mlađa od pet godina, ali sada shvatamo da mogu da razumeju kada ih lažemo. Možda misle: 'Ova osoba ima isto znanje kao ja pa mi daje pogrešna uputstva.' Moguće je da misle da ih namerno zavaravamo - rekao je koautor studije.

Foto: Pixabay

Mops

U istraživanju su koristili hranu i navodili pse na mesta kojima se hrana nalazi. Najpre su krenuli sa tim da osoba koju pas poznaje njemu kaže: "Vidi, ovo je dobro, ovo je jako dobro." Onda kada bi psi sledili uputstva i otišli do činije gde se nalazila hrana, bili bi nagrađeni nekom poslasticom.

Zatim su osobe koje su psima nepoznate sugerisale gde se nalazi posuda sa poslasticom, ali bi namerno pokazale na pogrešnu. Neki psi su poslušali i birali posudu bez poslastice, ali mnogi su ignorisali ono što im nepoznata osoba kaže i odabrali posudicu u kojoj su i sami videli da se poslastica nalazi.

Istraživači zaključuju da je zanimljivo da je na kraju bilo dve trećine pasa koji su ignorisali ljude kada su im pokazivali na pogrešnu posudicu. To ih je uputilo na zaključak da su psi znali kada ih neko laže.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija