• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: krstarica.com/Informer.rs

03.09.2021

10:10

OVE REČI NIKAKO NE SMETE GOVORITI SVOM PSU! Ako želite što bolju komunikaciju sa VAŠIM LJUBIMCEM, izbegavajte ove izraze!

Zanimljivosti

OVE REČI NIKAKO NE SMETE GOVORITI SVOM PSU! Ako želite što bolju komunikaciju sa VAŠIM LJUBIMCEM, izbegavajte ove izraze!

Podeli vest

Ovih pet stvari bi trebalo da prestanete da govorite svom psu ukoliko želite da sa njim uspostavite što bolju komunikaciju

Profesionalni dreseri kažu kako postoje neke reči koje nisu efikasne za pse:  

1. „Ne!“

Reći svom psu „Ne!“ previše je neodređeno. Koje ponašanje pokušavate da zaustavite? To najbolje oslikava primer psa koji tiho žvaće cipelu. „Ne!“ se može odnositi na nedostatak lajanja, žvakanje ili mesto na kom vaš pas sedi. Nemoguće je da vaš pas shvati šta mu tačno poručujete. Alternativno, naredbe poput „spusti to“ ili „sedni“ bolji su izbor prilikom dresure.

Foto: Pixabay

Pas rase mops

2. Vikanje (uopšteno)

Psi nemaju istu logiku i sposobnosti rasuđivanja kao ljudi. Vikanje ga može preplašiti pa čak i dovesti do reaktivnog ponašanja. Na taj način nećete ga sprečiti da i sledeći put sažvaće cipelu. Jednostavno će to uraditi kada ga ne vidite.

3. „Dođi!“

Pozivanje vašeg psa da „dođe“ kada je vreme za kupanje, odlazak kod veterinara ili bilo koju drugu aktivnost koju pas smatra neprijatnom može dovesti do toga da tu reč povezuje s nečim lošim pa će je tako i doživljavati. Nakon nekog vremena, poučen iskustvom, pas će prestati da vam dolazi. Umesto toga, dozovite ga poslasticama ili ga nagradite na neki drugi način.

4. „Dole“

Zamislite da pokušavate da nagovorite psa da ispusti kutiju šibica iz usta i u jednom trenutku kažete „dolje“. Ako je pas već naučio da ta reč označava nešto drugo, na primer da se spusti na zemlju i legne, dobiće signale koji će ga zbuniti. Canine Perspectives, ustanova za obuku pasa u Čikagu, kaže da je doslednosti ključna za izgradnju dobrih navika. Naravno, za ljude reči „dolje“ i „spusti to“ znače skoro istu stvar. Za pse to je vrlo zbunjujuće.

Foto: pexels.com

Pas rase pomeranac

5. Ne govorite ništa

Ignorisanje problematičnog ponašanja jednako je štetno. Dr. Dženifer L. Samervil kaže da čim vaš pas primi bilo kakvu nagradu za takvo ponašanje, ignorisanje se više ne pokazuje efikasnim. Osim toga, drugi ljudi verovatno neće moći da zanemare ponašanje poput skakanja, žvakanja ili cviljenja. Podučavanje vašeg psa posebnim naredbama pomoći će vam u preusmeravanju problematičnog ponašanja i pomoći vašem psu da shvati šta biste od njega hteli.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
aman

pre 2 godine

U dva reda ista greška, nije "dolje", nego "dole"!!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!
Košarka

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!

Proslavljeni hrvatski košarkaš i trener Aleksandar Petrović (65) ponovo je preuzeo košarkašku reprezentaciju Brazila, a pre nego što se zaputio u Južnu Ameriku da se prihvati dužnosti, obavio je važne razgovore sa košarkašima "večitih" Brunom Kaboklom i Jagom Dos Santosom koji igraju za tamošnji nacionalni tim.

19.04.2024

13:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija