• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92.net/informer.rs

07.10.2021

09:38

ŠOKANTNA DEŠAVANJA NA PLUTONU! Kako se udaljava od Sunca događa se OVO - naučnici IZNENAĐENI

Zanimljivosti

ŠOKANTNA DEŠAVANJA NA PLUTONU! Kako se udaljava od Sunca događa se OVO - naučnici IZNENAĐENI

Podeli vest

Kako se Pluton sve više udaljava od Sunca, na njemu nestaju i gaovi koji ga okružuju, otkrivaju naučnici

Plutonova retka atmosfera sastoji se uglavnom od azota sa ponešto metana i ugljen-monoksida. S obzirom na to da na toj planeti dolazi do snižavanja temperature, izgleda da to uzrokuje ponovno smrzavanje azota pri čemu dolazi do gubljenja atmosfere, piše Science Alert.

 - Naučnici još od 1988. putem tehnike okultacije prate promene u Plutonovoj atmosferi -  rekao je planetarni naučnik Eliot Jang s instituta Sautvest Riserč Institut (SwRI) u Teksasu.

 - Misija Nju Horajzons dobila je odličan uvid u njenu gustinu tokom leta 2015. koja se do tada udvostručavala svake decenije. No, naša zapažanja iz 2018. pokazuju da taj trend prestaje nakon 2015. -  dodaje Jang.

Plutonova atmosfera nastaje nakon isparavanja leda s površine planete. Ovoj patuljastoj planeti potrebno je trenutno oko 248 zemaljskih godina da napravi jedan krug oko Sunca, pri čemu se čak u jednom trenutku približio našoj zvezdi na 30 astronomskih jedinica (AJ); odnosno na 30 puta udaljenosti između Zemlje i Sunca.

Foto: Pixabay

Promene na Plutonu

No udaljenost između Plutona i Sunca ipak raste, pri čemu taj planet dobija sve manje Sunčeve svetlosti i ima sve niže temperature. Porast gustine atmosfere primećen 2015. najverojatnije je posledica toplotne inercije - zaostale toplote zarobljene u ledu od azota.

 - To se na primer događa kada Sunce zagreva pesak na plaži. Sunčeva svetlost je najintenzivnija u podne, ali pesak nastavlja da upija toplotu tokom popodneva pa je najtopliji u kasnim poslepodnevnim satima -  rekla je planetarna naučnica Lezli Jang sa SwRI-ja.

Naučnici su poslednjih godina fascinirani Plutonom jer se sve manje smatra planetom, a na njemu se mogu pronaći planine sa ledenim vrhovima, ispod kojih su, kako se veruje, okeani.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija