• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

11.11.2021

08:34

ORHIDEJE VOLE SVETLOST, ALI NE I.... Najčešće greške zbog kojih vam ovo prelepo cveće ne uspeva

Zanimljivosti

ORHIDEJE VOLE SVETLOST, ALI NE I.... Najčešće greške zbog kojih vam ovo prelepo cveće ne uspeva

Podeli vest

Orhideje mogu da vam krase kuću tokom cele godine i čak tri puta da cvetaju. Ako se vaša orhideja ogolila, proverite gde ste pogrešili

Najpre bi trebalo da znate o kojoj vrsti orhideje je reč, jer svaka različito reaguje na vremenske uslove i okolinu u kojoj se nalazi. Neke vole više vode, a neke maksimalno treba isušiti pre novog zalivanja. Isto važi i za temperaturu vazduha.

Najrasprostranjenija orhideja, ona na koju najčešće nailazimo u cvećarama, jeste takozvana moljac-orhideja ili orhideja leptirica (lat. phalaenopsis), koja je naziv dobila zato što vizuelno podseća na raširena krila leptira. One vole konstantnu temperaturu od 18 do 20 stepeni Celzijusa i malo vlage.

Ovu vrstu treba da gajite u prozirnim posudama da biste zelenom korenju omogućili nesmetan proces fotosinteze. Vrste dendrobiums i cymbidiums nemaju takvo korenje, pa ih možete posaditi i u neprozirne saksije. Vrsta poznata pod nazivom vanda uopšte ne zahteva saksiju i može da se uzgaja u praznoj vazi ili na žicama.

Foto: Shutterstock

Nega cveća

Veličina saksije u koje presađujemo orhideje takođe može uticati da brzo propadaju. One se, po pravilu, presađuju kada primetite da je korenje napunilo saksiju, a pogotovo ako već izviruje preko ivice. Nikako je ne smete držati u istoj saksiji duže od dve godine, jer orhideja ne sme više toga da provede u istoj zemlji. Kada je presađujete, vodite računa o veličini saksije jer u prevelikoj zemlja neće stići da se osuši dovoljno brzo i koren orhideje će zbog toga početi da truli. Koristite saksiju koja je samo za debljinu prsta veća od prethodne.

DA SE ZNA
Za negu najčešće vrste orhideje kod nas phalaenopsis potrebna vam je konstantna temperatura od 18 do 20 stepeni, malo vlage i prozirna saksija

Orhideje nikad ne smete previše da zalivate jer je njihov koren veoma osetljiv i brzo propada zbog previše vlage. Mnogi vole malo da ih tuširaju u kadi i na taj način im obezbeđuju dovoljno vode, a još jedna metoda je da brzinski potopite saksiju u vodu i zatim je okačite da se iscedi višak vode.

Većina orhideja voli puno svetlosti i svetla okruženja, ali nikako ne vole direktno jako svetlo. Držite ih zato podalje od direktnog jakog sunca koje može da sprži njihove listove. Iako vrlo lepo izgledaju na prozorima, budite obazrivi jer tu leti može da im bude pretoplo.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija