• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

11.11.2021

13:19

ZAČINI KOJI PODSTIČU BOLJE PAMĆENJE! Cimet i bosiljak razvijaju vijuge

Freepik.com

Zanimljivosti

ZAČINI KOJI PODSTIČU BOLJE PAMĆENJE! Cimet i bosiljak razvijaju vijuge

Podeli vest

Sigurno vam se nekada desilo da ne možete da se setite gde ste ostavili mobilni telefon, ključeve od stana ili da li ste isključili peglu

Ako vam je za utehu, niste jedini koje muče takve stvari. Brz način života, stres i godine nepovoljno utiču na pamćenje, kažu stručnjaci.

- Ako imate ovih problema, ne očajavajte. Uvek postoji trening za mozak, kao što je na primer rešavanje ukrštenica i mozgalica, čitanje, ali i određena hrana. Zaboravnosti možete da stanete na put tako što ćete u svoju ishranu uvrstiti i začine koji će poboljšati memoriju. Oni su bogati antioksidansima koji pozitivno utiču na rad moždanih vijuga - objašnjavaju stručnjaci.

Osim što će vam razviti vijuge, začini nisu skupi, a možete da ih dodate skoro svakom jelu.

Cimet

Osim što povećava dotok kiseonika u mozak, cimet smanjuje nivo šećera u krvi. Ovaj začin je bogat vitaminom B, koji poboljšava rad moždanih ćelija. Studije su pokazale da su ljudi koji su mirisali cimet pokazali bolje rezultate na testovima koncentracije, pamćenja i brzine mentalnih reakcija. Idealan je za pripremu kolača, ali sve češće ga koriste i kao dodatak kafama.

Bosiljak

Otklanja mentalni umor, poboljšava koncentraciju i pamćenje, briše negativne posledice stresa. Umanjuje rizik od slabljenja imuniteta, a samim tim i od kognitivnih problema. Možete da koristite svež bosiljak u raznim salatama.

Foto: Shutterstock

Bosiljak

Žalfija

Ovaj začin slično kao i cimet poboljšava pamćenje i koncentraciju, posebno kod starijih ljudi. Žalfija sprečava nestajanje acetilkolina - supstance koja je važna za pamćenje i pažnju. Koristite je za pripremu čaja, ali i kao začin dok pečete neko meso.

Đumbir

Ovaj začin drastično smanjuje upalne procese u organizmu koji mogu umanjiti sposobnost mozga da obradi informacije. Đumbir poboljšava moždane funkcije i usporava starenje. Tajlandska studija na ženama u dobi od 50 do 60 godina koje su redovno uzimale đumbir tokom šest meseci potvrdila je da su se njihove saznajne funkcije i pamćenje izrazito poboljšale. Idealan je kao začin u mnogim napicima, ali i jelima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija