• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L.

07.02.2022

16:29

PROTIVOTROV ZA SUVU KOŽU se možda krije u nekoliko MALIH PROMENA!

Shutterstock

Zanimljivosti

PROTIVOTROV ZA SUVU KOŽU se možda krije u nekoliko MALIH PROMENA!

Podeli vest

Spoljašnji sloj vaše kože radi kao mašina koja sama sebe podmazuje, ali ponekad proizvodnja ulja ne može da ide u korak sa potražnjom. Problem se javlja kada se mnogo tuširate i umivate, upotreblajavte sapun koji isušuje kožu ili živite u kući gde je vazduh suv kao u Sahari...

Šta je najbolje osveženje za osušenu kožu? Osim hidrantnih krema koje zapravo ne dodaju vlagu koži, nego deluju tako što zarobljavaju vlagu koja je već u njoj, možete takođe da probate i neki od kućnih “lekova”.   

Uvek očistite lice pre odlaska na spavanje

Koliko god da vam je koža suva nežno čišćenje pred spavanje je veoma važno. Šminka, bakterije, aero zagađenje, mrtve ćelije i kreme koje koristite tokom dana nanose štetu vašoj koži ulazeći u vaše pore. Nije potrebno čitav proces ponoviti ujutro, dovoljno je samo umiti lice vodom kada se probudite.

Foto: Shutterstock

Ujutru se samo umijte vodom
Kako izabrati sredstvo?

Birajte blaga sredstva sa dodatim ovlaživačima. Dermatolozi preporučuju sredstva sa biljnim ceramidima koji u određenoj meri oni mogu da nadomeste prirodne ceramide ili esencijalne masne kiseline. Izbegavajte sredstva sa mirisima, hemikalijama i alkoholom.

Jedno od najboljih sredstava za skidanje šminke krije u kokosovom ulju. Stavite malo ovog ulja na kožu i pustite da deluje par minuta, a zatim isperite toplom vodom. Ovo sredstvo je toliko delotvorno da može da ukloni i najupornije čestice vodootporne maskare. Prednosti kokosovog ulja dolaze od masnih kiselina i njihovih antimikrobnih, antioksidativnih, antibakterijskih i umirujućih svojstava. 

Ovlaživači kože

Ovlaživači u vidu hidratantnih krema zapravo ne dodaju potrebnu vlagu koži, već sprečavaju postojeću vlagu kože da ne isparava. Najbolje je koristiti ih uveče nakon čišćenja lica i ujutru nakon umivanja kada je koža čista. Ukoliko, pak, želite da ih koristite i tokom dana, nije neophodno da prethodno čistite lice.

Foto: Shutterstock

Najbolja prirodna sredstva za hidrataciju su razne vrste ulja, ši ili kakao buter

Izbegavajte kreme koje imaju mirise ili retinoide (derivate vitamina A), jer su iritanti za suvu kožu, a imajte na umu da su ulja kremovi su efikasniji od losiona. Supstance kao sto su glicerol i propilen glikol omogućavaju zadržavanje vode unutar prvog sloja kože, dok emolijenti kao što su lanolin, mineralna ulja i dimetikon zadržavalju vodu u koži formirajući tanak film na njenoj površini. Zbog ove osobenosti oni su najbolji tretman suve kože.

Najbolja prirodna sredstva za hidrataciju su razne vrste ulja, bademovo, maslinovo, arganovo ili kokosovo ulje, ulje semenki grožđa, pšeničnih klica, ši ili kakao buter.

Oprezno s pilinzima

Piling uklanja mrtve ćelije na površini kože i na taj način omogućava ovlaživačima bolje  upijanje. Ipak, potrebno je biti vrlo pažljiv sa pilinzima, jer mogu da oštetite ionako tanku, suvu i ispucalu kožu.

Foto: Shutterstock

Gel aloe vere može da posluži kao nežan piling

Mlečna kiselina uklanja mrtve ćelije, a takođe može da poveća sposobnost kože da zadrži vlažnost, te joj podarite svojevrsnu kupku. Potopite peškir u hladno mleko, položite na bilo koji predeo kože koji je posebno suv ili iritiran, ostavite gat u pet minuta, a kada spirate mleko, činite to nežno da bi nešto mlečne kiseline ostalo na vašoj koži.

Gel aloe vere takođe sadrži kiseline koje nagrizaju mrtve ćelije, a ujedno i pomaže brže lečenje suve kože. Možete koristiti kupovni gel, dok se sveži dobija direktno iz biljke, naravno ako je imate u svom domu. Odsecite list pri njegovoj bazi, otvorite ga rasecanjem noža i sastružite gel kašikom.    

Nikad ne kosristite kupovne pilinge na bazi voćnih kiselina, jer oni posebno isusuju kožu.

Dodajte više vlage

Ispasirajte pola zrelog avoklada i utapkajte njegovo meso na lice kao hidrantnu masku. Masnoća avokada deluje kao emolijen, a sadrži i za kožu koristan vitamin E. 

Foto: Shutterstock

Isprobajte masku od avokada ili meda i jogurta

Ukoliko imate više vremena probajte masku od šargarepe, avokada i maslinovog ulja. U skuvanu manju šargarepu dodajte polovinu usitnjenog avokada i kašičicu ulja. Ova maska mora da deluje 15 minuta.

Za brzu masku od meda i jogurta pomešajte kašiku čvrstog jogurta sa kašičicom meda (ako vam je koža vrlo suva, dodajte još jednu kašičicu meda), nanesite na lice i ostavite da odstoji 15 minuta, te isperite mlakom vodom. Jogurt je odličan za hidrataciju, čišćenje i omekšavanje kože, dok je med prirodni antioksidans koji štiti i neguje.

Ovoj kombinaciji možete da pridružite i bananu. Izmešajte pola zrele banane sa jogurtom i kašičicom meda, dodajte nekoliko kapi bademovog ulja i pastu nanesite na očišćeno lice, držite 15-20 minuta, te isperite mlakom vodom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Sramna odluka EU o prijemu „Kosova“ u SE!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Sramna odluka EU o prijemu „Kosova“ u SE!

EU je donela sramnu i skandaloznu odluku da primi entitet, lažnu državu Kosovo u Savet Evrope, organizaciju koja se bavi zaštitom ljudskih prava i demokratije. Prvo, Kosovo nije međunarodno priznata država. Drugo, Kosovo ne ispunjava osnovne uslove za prijem, koji se tiču ljudskih prava i demokratije. Na Kosovu, Albanci i albanske vlasti masovno krše sva ljudska prava Srba, 25 godina unazad. Od 2000. godine do danas, Albanci su ubili 105 Srba, a Srbi jednog Albanca (policajac Afrim Bunjaku).

28.03.2024

10:03

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije
Politika

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije

Prihvatanje preporuke od strane Odbora za političke poslove Saveta Evrope (SE) da takozvano Kosovo i Metohija bude primljeno u Savet Evrope predstavlja direktno kršenje interesa Srbije, našeg suvereniteta i integriteta ali i kršenje principa na kojima počiva sam Savet Evrope, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

28.03.2024

09:44

TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)
Live TV

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)

Tokom čitave noći veliki broj pripadnika policije, vatrogasaca, žandarmerije i Gorske službe spašavanja tokom noći pretraživali su teren Banjskog polja, gde je u utorak u 13.45 sati nestala dvogodišnja Danka Ilić. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" Informer TV govorio je Miloš Jevtić, novinar i ekspert za specijalne jedinice.

27.03.2024

09:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija