• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav/Zdravlje

20.02.2022

22:00 >> 21:56

NAJLEPŠI LJUBAVNI ROMANI SVIH VREMENA! Knjige koje se čitaju u JEDNOM DAHU!

Zanimljivosti

NAJLEPŠI LJUBAVNI ROMANI SVIH VREMENA! Knjige koje se čitaju u JEDNOM DAHU!

Podeli vest

Popularnost pojedinih ljubavnih romana ne jenjava ni decenijama nakon što su napisani, te su kasnije pretočeni u filmska ostvarenja koja su imala odličan odjek kod publike. Prepustite se pričama koje će potpuno promeniti vaš pogled na partnerske odnose...

Ljubav kao jedno od najsnažnijih osećanja oduvek je pokretalo ljude i oblikovalo njihove živote. Vodeći se njime, činimo brojne stvari za koje možda nismo ni bili svesni da smo sposobni. Kroz istoriju zbog ljubavi su se vodili ratovi, stradalo se, ali i stvarala su se najlepša umetnička dela i činili postupci za koje je potrebna maltene nadljudska snaga. Zato i ne čudi što je ljubav bila večna inspiracija piscima, pesnicima, scenaristima filmova.

Ljubavni romani oduvek su bili popularno štivo. Njih su čitale žene svih društvenih slojeva, doduše, ni muškarci im nisu odoleli mada oni to mnogo teže priznaju. Popularnost pojedinih ljubavnih romana ne jenjava ni decenijama nakon što su napisani, te su kasnije pretočeni u filmska ostvarenja koja su imala odličan odjek kod publike. Iako svako vreme nosi svoje, pojedini romani ostavili su velikog traga do današnjeg dana, a neki od njih su uvršteni i u školske lektire. Ukoliko ih do sada još niste pročitali, udobno se smestite u tišini svog doma i prepustite se emocijama koje će vas sigurno obuzeti...

"Orkanski visovi" (Emili Bronte)

Roman "Orkanski visovi" objavljen je davne 1848. godine, a napisala ga je engleska književnica Emili Bronte. Priča o Hitklifu, detetu nepoznatih roditelja i zagonetnog porekla, te njegovoj tragičnoj ljubavi sa Ketrin Ernšo, postala je i jedna od najslavnijih ljubavnih priča. Kada je roman prvi put objavljen, naišao je na nerazumevanje. Viktorijanski kritičari su bili šokirani brutalnošću priče, tvrdeći da čak nije preporučljiv za dame. Ono što je čitaoce osvojilo kod ovog romana je to što su likovi predstavljeni veoma realno, sa svim svojim negativnim osobinama bez romansiranja karaktera. Ketrin je svojeglava, ohola i sebična, a Hitklif je osvetoljubiv, proračunat i brutalan. Istovremeno je i glavni negativac priče, koja se velikim delom bavi njegovom nemilosrdnom, dve decenije dugom osvetom, kako ljudima koje krivi za nesrećnu mladost i gubitak Ketrin, tako i njihovoj deci. Sama Ketrin je jedina osoba u potpunosti svesna kakav je Hitklif, a ipak ga voli. Ljubav Ketrin i Hitklifa je često sebična i razorna. Snaga ljubavi i onoga što ostane posle nje tema je koja čitaoce drži u neizvesnosti tokom celog romana.

"Prohujalo s vihorom" (Margaret Mičel)

Roman "Prohujalo s vihorom" objavljen je 1936. godine i jedan je od najprodavanijih romana svih vremena. Svetski poznat roman o ljubavi i ratu dešava se tokom američkog građanskog rata. Glavna junakinja Skarlet O'Hara bori se svim snagama da spasi zemlju i nasledstvo. Rastrzana je između nemoguće ljubavi prema dva muškarca. Roman je osvojio Pulicerovu nagradu 1937. godine, pa zato i ne čudi što se smatra jednom od najpopularnijih knjiga koje su ikada napisane. Ovaj roman dobio je i svoju filmsku verziju 1939. godine.

"Ana Karenjina" (Lav Nikolajevič Tolstoj)

Roman "Ana Karenjina" objavljen je davne 1873. godine. Do današnjeg dana njegova popularnost ne jenjava. Odavno je deo školskih lektira, te ako ste tada propustili da ga pročitate, sada je pravo vreme da to učinite. Roman opisuje tadašnju situaciju ruskog društva, kao i sve posledice koje ima na ljubav Ane Karenjine i oficira Vronskog. Njihova ljubav izaziva burne reakcije društva, a nesrećnu Anu odvodi u smrt.

"Gordost i predrasuda" (Džejn Ostin)

Spisateljica Džejn Ostin predstavila je priču o Elizabet Benet, devojci britkog jezika i oštrog uma, koja mora da se uda za bogatog muža kako bi obezbedila egzistenciju porodici. Gospodin Darsi je arogantan i imućan. Elizabet se kroz suočavanje sa njim upušta u različita razmišljanja o porodici, tradiciji i životu. S vremenom uspeva da razbije njegovu ljušturu i spozna snažna osećanja koja je on skrivao duboko u sebi. Elizabet nikada nije želela da pristaje na kompromise ni brak bez ljubavi i poštovanja. Sve vreme gospodina Darsija stavlja na test, navodeći ga da joj dokaže da je dostojan nje i njenih emocija.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija