• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.03.2022

11:14

DUBAI DOBIO JOŠ JEDNO ATRAKTIVNO ZDANJE - MUZEJ BUDUĆNOSTI! Uz najvišu, imaju i najlepšu građevinu na svetu (VIDEO)

Printscreen You Tube Futurism

Zanimljivosti

DUBAI DOBIO JOŠ JEDNO ATRAKTIVNO ZDANJE - MUZEJ BUDUĆNOSTI! Uz najvišu, imaju i najlepšu građevinu na svetu (VIDEO)

Podeli vest

Dubai je dobio još jedno zdanje koje, i pored svih ostalih atraktivnih građevina, već opisuju kao najlepšu zgradu na svetu!

Reč je o Muzeju budućnosti, koji se nalazi nedaleko od najviše zgrade na planeti - Burdž Kalife.

Izgrađena je po projektu arhitektonskog studija "Kila dizajn", čuvenog arhitekte Šona Kile, a namera graditelja je da bude "arhitektonska i kulturna ikona" prestonice Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Zgrada se u obliku neobičnog prstena prostire se na površini od 30.000 kvadratnih metara, a sa sedam spratova uzdiže se 77 metara iznad zemlje. Fasada od 17. 000 kvadrata ojačana je specijalnom čeličnom nerđajućom konstrukcijom, pa u strukturi nema čak nijedan stub. Zdanje nema čak ni uobičajene prozore. Gledano spolja, prozori su u obliku citata vladara Emirata koji su ispisani arapskom kaligrafijom, i to u nizu od 14.000 metara. Fasada se sastoji od 1.024 ploče koje su u potpunosti proizveli roboti, a period postavljanja spoljne fasade trajao je više od 18 meseci, pri čemu je svaki panel postavljen posebno. 

Foto: Printscreen You Tube Futurism

Šta piše na zgradi

"Možda nećemo živeti stotinama godina, ali proizvodi naše kreativnosti mogu ostaviti nasleđe dugo nakon što nas ne bude"

"Budućnost pripada onima koji mogu da je zamisle, osmisle i izvedu. To nije nešto što čekate, već stvarate"
"Inovacija nije intelektualni luksuz. To je tajna koja stoji iza napretka i obnove nacija i naroda"

 

- Ovo je "živi muzej", koji će se stalno prilagođavati i menjati, jer samo njegovo okruženje pokreće stalne i interaktivne promene njegovih sadržaja i pronalazaka - rekao je Muhamed el Gergavi, predsednik Fondacije za budućnost Dubaija.

Izgradnja Muzeja, koja je trajala oko tri godine, prema nekim informacijama, košta oko 150 miliona dolara. Kao i većina novih zgrada u Dubaiju, i ona je podignuta po principima energetske efikasnosti, a prostor je uređen u skladu sa feng šuijem. 

Unutar muzeja postavljeni su eksponati posvećeni istraživanju svemira, prototipi savremene tehnologije, digitalna izložba na temu amazonske prašume, kao i prostor za meditaciju i opuštanje. Muzej ima i deo namenjen deci mlađoj od deset godina, multifunkcionalnu dvoranu, halu za predavanja i različite laboratorije.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija