• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Lepa&Srećna

20.03.2022

16:33

OVO DRVO NIKO NE TREBA DA GAJI U DVORIŠTU! Razloga je više...

Zanimljivosti

OVO DRVO NIKO NE TREBA DA GAJI U DVORIŠTU! Razloga je više...

Podeli vest

Oduvek postoje oprečna mišljenja oko života u kući ili u stanu. I jedno i drugo ima svoje prednosti i mane, ali čini se da je u poslednje vreme broj onih koji biraju da uživaju u kući s dvorištem daleko veći...

U dvorištu možete da uživate, a posebno kada su temperature prijatne. Zato je važno da ispred doma, kao i njemu, sve podesite po svom ukusu, piše Lepa&Srećna.

Brojna su verovanja koje biljke je dobro zasaditi, a koje zbog njihovog efekata na zdravlje, ali i narodnih verovanja, treba izbeći. Iako donosi lepu hladovin leti, orah je prema mišljenju stručnjaka, drvo koje ne treba da imamo u dvorištu i bašti.

Orah je veliki potrošač kiseonika i veliki proizvođač ugljen dioksida. Ovo drvo ima i posebna eterična ulja, koja se nalaze u njegovim listovima, tako da ispod njega često nećete naći drugu vegetaciju.

Foto: Freepik.com

Drvo oraha

Prema rečima Petra Ivaniša, inženjera pejzažne arhitekture i hortikulutre, važno je da se orah ne sadi blizu kuće.

- Osim što zaklanja svetlost orah ima izuzetno jak koren koji može često da podigne i beton oko ili ispod kuće. Stručnjaci savetuju da orah ne treba saditi ni blizu parkinga, pa ni kuće zbog temelja. Naime, njegov koren ide i do pet metara u dubinu - tvrdi on.

Pored toga, naši preci su orah smatrali depresivnim drvetom koje donosi lošu sreću, i verovalo se da se najviše samoubistava dešavalo baš pod njim.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija